Διαγωνισμοί ελαιολάδου: Η συστηματική δουλειά φέρνει βραβεία και αναγνώριση

Διαγωνισμοί ελαιολάδου: Η συστηματική δουλειά φέρνει βραβεία και αναγνώριση

του Κωνσταντίνου Λύρη, Γεωπόνος-Ειδικός γευσιγνώστης ελαιολάδου

Ο διαγωνισμός της Νέας Υόρκης , ο μεγαλύτερος του κόσμου, τέλειωσε με την απονομή των βραβείων πριν μια εβδομάδα, αφήνοντας 160 ελληνικά ελαιόλαδα χωρίς διάκριση.

Συνολικά 180 ελληνικά ελαιόλαδα παρουσιαστήκαν, διεκδικώντας μια θέση στο πάνθεο των ελαιολάδων,  άλλα τελικά μονό 20 τα καταφέραν να διακριθούν. Ο ανταγωνισμός μεγάλος και δυνατός, με πολύ κάλες παρουσίες, από όλο τoν κόσμο.

Η συγκίνηση μεγάλη, ειδικά κατά την απονομή των βραβείων και ειδικά για εμένα, καθώς με την ιδιότητα του panel leader  του διαγωνισμού, παρέδωσα μαζί με τον CURTIS CORD, τον εμπνευστή και πρόεδρό του, τα βραβεία στους παρόντες Έλληνες, τον κύριο Παπαδόπουλο, την κύρια Σπυλιακοπούλου και τον κύριο Πιερράκο .

Η αγωνία όλων διάχυτη για τα αποτελέσματα, καθώς και η τελική πιστοποίηση, για την ανάγκη σοβαρής δουλειάς, στον χώρο της ελαιοκαλλιέργειας και τυποποίησης ελαιολάδου .

Τα αποτελέσματα ενισχύουν την άποψη, ότι οποίος είναι ικανός να φέρει βραβείο, μια ή δυο συνεχόμενες χρόνιες είναι ικανός να το φέρει και την τρίτη. Ξέρει να κάνει καλή δουλειά, γνωρίζει το αντικείμενο και έχει κάλους συνεργάτες και συμβούλους.

Για όλους αυτός ο διαγωνισμός, είναι ένα κλειδί και μια διέξοδος προς την αγορά. Η ανάγνωση μεγάλη και μετρήσιμη. Μια αναγνώριση στον μεγαλύτερο διαγωνισμό του κόσμου, μπορεί από μονή της να μην ανοίγει τις πόρτες του εμπορίου, άλλα βοηθάει ώστε να γίνει μια καλή αρχή, για την προσέγγιση των πελατών.

Το ελληνικό ελαιόλαδο, από ότι φαίνεται, ακόμα ψάχνει να βρει τον δρόμο του, αργεί όμως πολύ και πάρα πολλοί το προσπερνούν.

Η νέα καλλιεργητική χρόνια που τρέχει, μοιάζει να είναι καλύτερη από την προηγούμενη, ωστόσο για να μεταφραστεί  αυτό σε βραβεία, είναι αρκετά δύσκολο. Χρειάζεται συστηματική δουλειά χρόνων, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι και το επιθυμητό.

Προσωπικά ελπίζω την επομένη χρόνια, να δούμε περισσότερους Έλληνες τυποποιητές να κερδίζουν και να ανεβάζουν ένα σκαλί παραπάνω την Ελλάδα και το ελληνικό ελαιόλαδο .

NYIOOC-284

Απονομή βραβείου για το ελαιόλαδο “ΛΑΚΩΝΙΚΟ” από τον πρόεδρο του διαγωνισμού NYIOOC Curtis Cord στα αδέλφια Πιερράκου απο τη Σκάλα Λακωνίας.