Εσπεριδοειδή: Διακίνηση χωρίς φύλλα και ποδίσκο

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας τονίζεται για μια ακόμα φορά η απαγόρευση διακίνησης των εσπεριδοειδών με φύλλο και ποδίσκο (πράσινα μέρη), η οποία είναι αναγκαία και αμετάκλητη και απορρέει από την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία. Η αυστηρή εφαρμογή της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας από παραγωγούς, διακινητές, εξαγωγείς και υπεύθυνους στα σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης εσπεριδοειδών, έχει ως αποτέλεσμα τόσο την προστασία από τον ιό της τριστέτσας όσο και την αποφυγή επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων στους παραβάτες.

Η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους χωρίς φυτοϋγειονομικό διαβατήριο επισύρει πρόστιμο από 1.500 € έως 6.000 € και μπορεί να ανέλθει, σε περίπτωση υποτροπής, σε 60.000 €.

Είναι σκόπιμο οι παραγωγοί και οι διακινητές εσπεριδοειδών να ενημερώσουν τους καταναλωτές ότι η διακίνηση των συγκεκριμένων καρπών χωρίς ποσδίσκο και φύλλα προκύπτει από την Φυτοϋγειονομική Νομοθεσία, έτσι ώστε να μην θεωρούν ότι οι καρποί αυτοί δεν είναι φρέσκοι ή ξενικής προέλευσης.

Διαβάστε επίσης:

Τριστέτσα: Η σοβαρή ασθένεια των εσπεριδοειδών

Καθαρότητα πολλαπλασιαστικού υλικού-Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο