του Νίκου Παπαδόπουλου. Ακόμα μια περίπτωση διαφθοράς, έλλειψης οργάνωσης και συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών, αλλά και κρατικής αδιαφορίας απέναντι αυτή τη φορά στο πιο ευαίσθητο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, που δεν είναι άλλο από τους μαθητές. Πριν από λίγο καιρό στην απαρχή της κρίσης, όλη η κοινωνία είχε χαιρετήσει με ενθουσιασμό...

Φιάσκο η διανομή φρούτων σε σχολεία: Κερδοσκοπία στις πλάτες των μαθητών

του Νίκου Παπαδόπουλου, Επιστημονικός Συνεργάτης και Εκπαιδευτής της Ελληνικής Γεωργίας

Ακόμα μια περίπτωση διαφθοράς, έλλειψης οργάνωσης και συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών, αλλά και κρατικής αδιαφορίας απέναντι αυτή τη φορά στο πιο ευαίσθητο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, που δεν είναι άλλο από τους μαθητές. Πριν από λίγο καιρό στην απαρχή της κρίσης, όλη η κοινωνία είχε χαιρετήσει με ενθουσιασμό το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για διανομή φρούτων στα σχολεία. Το πρόγραμμα αυτό είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. βάσει των Κανονισμών (ΕΚ) 1234/07 του Συμβουλίου και 288/2009 της Επιτροπής, σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία, ενώ εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και χρόνια στα περισσότερα κράτη-μέλη, ακόμα και σε αυτά, που δεν αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση (π.χ. Αγγλία, Γερμανία). Για  τα περισσότερα κράτη της Ε.Ε. θεωρείται δεδομένη η υποχρέωση της πολιτείας αλλά και των σχολείων να θρέφουν υγιεινά τους μαθητές.

Όλα ξεκίνησαν στραβά…

Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική. Από το 2009 όταν συζητήθηκε αυτό το θέμα, φτάσαμε να γίνει το σχολικό έτος 2010/2011 μια διανομή μικρής έκτασης και στα σχολεία μόνο Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Το σχολικό έτος 2011/2012 δεν έγινε καθόλου διανομή, αφού λόγω κωλυσιεργίας των αρμόδιων φορέων (κυρίως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός, να επιλεχθεί η επιχείρηση, που θα αναλάβει τη διανομή και να οργανωθεί το όλο σύστημα, φτάσαμε στα τέλη Μαϊου, όπου τα σχολεία σε κάποιες μέρες θα έκλειναν λόγω διακοπών. Βέβαια η πραγματική αιτία ήταν ότι τότε είχαμε και εκλογές, οπότε ποιος να ασχολείται με τη διατροφή των μαθητών…….

Όμως δεν ήταν μόνο αυτό το κακό. Από ελέγχους που έγιναν στα σχολεία στα οποία έγινε η διανομή βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή αδικαιολόγητα υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των μαθητών. Το αποκορύφωμα της όλης διαδικασίας ήταν ότι βρέθηκε ότι τα φρούτα αυτά δεν ήταν στην πλειοψηφία τους, ούτε καν ελληνικά, αλλά εισαγόμενα από Ισπανία!! Την ίδια στιγμή, που η ελληνική παραγωγή παραμένει αδιάθετη και οι Έλληνες αγρότες σε απόγνωση, εμείς επιλέξαμε ως κράτος να κάνουμε εισαγωγή και μάλιστα φρούτων στα οποία είμαστε πλεονασματικοί….Δηλαδή τα φρούτα και ήταν ακατάλληλα για κατανάλωση από τους μαθητές, αλλά και τα λεφτά γι’ αυτό το έργο έφυγαν στο εξωτερικό, αφού η εταιρεία που ήταν ανάδοχος του έργου (ΣΠΑΝΟΣ ΑΒΕΕΤ) προτίμησε τη φτηνή μέθοδο της εισαγωγής κακής ποιότητας φρούτων.

Και φέτος μία από τα ίδια

Η παράνοια δεν σταματά εδώ. Το τρέχον σχολικό έτος 2012/2013 είναι αλήθεια πως οι διαδικασίες ξεκίνησαν νωρίτερα, αλλά όμως το τελικό αποτέλεσμα παρέμεινε το ίδιο, ίσως και χειρότερο. Παρόλες τις διαμαρτυρίες πολιτών και φορέων αλλά και παρόλους τους επίσημους ελέγχους από Νομαρχίες, ιδιώτες ελεγκτές που έδειξαν την ακαταλληλότητα των φρούτων, όλως τυχαίως (;;;) η εταιρεία που επιλέχθηκε πάλι για αυτό το έργο, ήταν η ΣΠΑΝΟΣ ΑΒΕΕΤ. Το σκηνικό βέβαια δεν άλλαξε σε τίποτα, ίσα ίσα χειροτέρευσε αφού μαζί με την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα, τα περισσότερα φρούτα ήταν μουχλιασμένα, κάνοντας πολλούς να λένε ότι ήταν φρούτα, που είχαν μείνει στην εταιρεία από την προηγούμενη χρονιά!!! Το υπουργείο μετά από εκκλήσεις πολιτών και φορέων δήλωνε αναρμόδιο, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ που ήταν υπεύθυνος για τους ελέγχους, δήλωνε ότι δεν έχει σχετική ενημέρωση, την ίδια στιγμή που οι καταγγελίες έπεφταν σωρηδόν από δεκάδες σχολεία ανά την επικράτεια. Μάλιστα ο υπουργός ΥΠΑΑΤ δήλωνε συνεχώς από το Μάρτιο του 2013, πως εξελίσσεται ομαλά η διανομή φρούτων στα σχολεία και τα φρούτα είναι αρίστης ποιότητας. Προφανώς ο κος Υπουργός δεν δοκίμασε κανένα φρούτο, από αυτά που μοίρασε στα παιδιά. Το αποτέλεσμα ήταν στις 26 Μαρτίου 2013 και μετά από απανωτές καταγγελίες φορέων, συλλόγων γονέων και καθηγητών να σταματήσει η διανομή φρούτων. Οι διάφορες ενώσεις και σωματεία εκπαιδευτικών ανά την επικράτεια, ήδη χαρακτηρίζουν αυτό το πρόγραμμα, ως «τραγέλαφο»…..

Η κερδοσκοπία σε όλη της το μεγαλείο

Όπως φαίνεται όμως η αιτία για όλα τα δεινά είναι το χρήμα και στην περίπτωση της διανομής φρούτων ήταν πολλά τα λεφτά… Για 1.000.000 μερίδες φρούτων (με 3 περίπου διανομές σε 350.000 μαθητές) το ευρωπαϊκό κονδύλι ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό με απλά μαθηματικά σημαίνει πάνω από 3 ευρώ η μερίδα, η οποία σημειωτέον δεν ξεπερνά τα 8 με 10 φρούτα στο κουτί. Αυτό σημαίνει τεράστια κερδοσκοπία στις πλάτες των μαθητών, αφού με 3 ευρώ μπορεί κανείς σε μια λαϊκή να πάρει πάνω από 4 κιλά φρούτα (πορτοκάλια και μήλα), ενώ σε τιμές χονδρικής, απευθείας από τον Έλληνα παραγωγό, που πλήττεται βαριά από την κρίση, θα μπορούσε κανείς να πάρει καμιά δεκαριά κιλά τουλάχιστον!!! Φανταστείτε τι κέρδη αποκόμισε η ανάδοχος εταιρεία με δεδομένο ότι τα φρούτα ήταν και εισαγόμενα και μάλιστα περσινά, οπότε τα πήρε σχεδόν τσάμπα, αφού ήταν στην κυριολεξία για πέταμα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το ΥΠΑΑΤ τι ποσό έχει δοθεί στην εταιρεία, ενώ δεν ξέρουμε αν της έχει επιβληθεί κάποιο πρόστιμο ή αν έχει άλλες κυρώσεις γιαυτήν την τόσο σοβαρή παράβαση της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τη δημόσια υγεία. Επίσης προβλέπεται ότι η εταιρεία έχει τη νομική υποχρέωση αντικατάστασης των φρούτων σε περίπτωση που αυτά δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση. Δεν γνωρίζουμε όμως τι ποσοστό φρούτων έχει αντικατασταθεί και σε ποια σχολεία, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες γονέων, κάποιες νέες παρτίδες, που εστάλησαν για αντικατάσταση, ήταν και πάλι μουχλιασμένες. Στην περίπτωση αυτή, όπως και σε όλα τα σκάνδαλα που μας ταλανίζουν ως χώρα, είναι σίγουρο ότι ποτέ δεν θα αποδοθούν ευθύνες και δεν θα τιμωρηθούν οι ένοχοι. Η κρίση φαίνεται ότι δεν μας έχει διδάξει τίποτα και όχι μόνο αυτό, αλλά η κερδοσκοπία έχει πλέον αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε αυτή τη φορά να πλήττονται τα παιδιά, που είναι το μέλλον αυτού του τόπου. Ίσως τελικά δεν υπάρχει καμία διέξοδος…..