Διαρκής ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στη Βουλγαρία

Διαρκής ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στη Βουλγαρία

Διαρκής ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας με αύξηση του αριθμού των αγροτών, μεταποιητών και εμπόρων βιολογικών προϊόντων παρατηρείται στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του βουλγαρικού Υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων, οι πιστοποιημένοι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων στη Βουλγαρία ανέρχονται πλέον στους 6173 όταν το 2010 ήταν μόλις 820, ενώ το 2015 καλλιεργήθηκαν 80.000 εκτάρια πιστοποιημένων εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας, τη στιγμή που το 2010 οι αντίστοιχες εκτάσεις δεν υπερέβαιναν τα 10.000 εκτάρια.

Τη μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής εμφανίζουν μόνιμες καλλιέργειες (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, κάστανα) και ακολουθούν οι κλάδοι των σπόρων, δημητριακών και βιομηχανικών καλλιεργειών (αιθέρια έλαια, φαρμακευτικά φυτά και μπαχαρικά). Χαμηλότερη ανάπτυξη εμφανίζουν τα φρέσκα βιολογικά φρούτα και λαχανικά (πεπόνια, φράουλες, καλλιεργούμενα μανιτάρια κ.ά.).

Με βάση τα στοιχεία του βουλγαρικού Υπουργείου Γεωργίας, η Βουλγαρία κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο στην εξαγωγή βιολογικού πιστοποιημένου ελαίου τριαντάφυλλου και λεβάντας.

Ο τομέας της βιολογικής κτηνοτροφίας συνεχίζει να υπολείπεται σημαντικά σε ανάπτυξη, ενώ, αντίθετα, μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 24% υπάρχει στη μελισσοκομία, όπου οι 46.000 αποικίες μελισσών του 2010 αυξήθηκαν σε 178.000 το 2015.