Διάσκεψη ΟΗΕ για το Κλίμα: Μεγάλη συμμετοχή και αυξημένες προσδοκίες

Διάσκεψη ΟΗΕ για το Κλίμα: Μεγάλη συμμετοχή και αυξημένες προσδοκίες

Τρεις εβδομάδες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι, την COP21, η οποία αναμένεται να σφραγίσει μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, υπουργοί από 60 χώρες θα προσπαθήσουν να προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικής συνάντησης, της “pre-COP”, στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η συμφωνία που επιδιώκει η διάσκεψη του Παρισιού (30 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου) αναμένεται να επιτρέψει τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Πέρα από το όριο αυτό, οι επιστήμονες υπόσχονται δραματικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα και οικονομίες, όπως επαναλαμβανόμενες πλημμύρες και ξηρασίες.

Τον Οκτώβριο, στον τελευταίο κύκλο συνομιλιών πριν από την COP, οι διαπραγματευτές του ΟΗΕ ενέκριναν ένα κείμενο 55 σελίδων που περιλαμβάνει ακόμη πολλές αντιφατικές επιλογές.

Οι υπουργοί έχουν δουλειά να κάνουν καθώς οι διαφορές επιμένουν σε πολλά θέματα: η οικονομική βοήθεια των χωρών του βορρά προς αυτές του νότου για τη χρηματοδότηση της πολιτικής τους για το κλίμα, οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, η κατανομή της προσπάθειας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη μεταξύ των βιομηχανικών χωρών, αυτών με αναδυόμενη οικονομία και των φτωχών, η αναθεώρηση προς τα πάνω των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τα κράτη για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου…

Έκθεση του ΟΗΕ υπενθύμισε την Παρασκευή την επιτακτική ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες: οι δεσμεύσεις για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, που παρουσίασαν 146 χώρες την 1η Οκτωβρίου, ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας μεταξύ 3 και 3,5 βαθμών Κελσίου μέχρι το 2100, μακριά από τον στόχο των +2 βαθμών Κελσίου.

Το ακανθώδες ζήτημα της χρηματοδότησης της πολιτικής για το κλίμα είναι επίσης στην ατζέντα. Οι βόρειες χώρες έχουν δεσμευτεί να καταβάλλουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις χώρες του νότου, αρχίζοντας από το 2020, έτος έναρξης της ισχύος της συμφωνίας του Παρισιού.

Οι χώρες με τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα είναι παρούσες, όπως και πολλές χώρες της Αφρικής και μικρών νησιών, που ήδη πλήττονται από τις επιπτώσεις της απορρύθμισης του κλίματος.

Μέχρι τη Διάσκεψη του Παρισιού, μια σειρά διεθνών συναντήσεων αναμένεται να δώσει πρόσθετη πολιτική ώθηση στις διαπραγματεύσεις, κυρίως οι σύνοδοι κορυφής της G20 και της Κοινοπολιτείας.

Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 100 επικεφαλής κρατών.