Δυνατότητες συνεργασίας στον αγροτικό τομέα μεταξύ Ελλάδας-Αλγερίας

Δυνατότητες συνεργασίας στον αγροτικό τομέα μεταξύ Ελλάδας-Αλγερίας

Στον αγροτικό τομέα Ελλάδα και Αλγερία έχουν παρεμφερή προϊόντα και καλλιέργειες και υπάρχουν συνεπώς σημαντικά περιθώρια συνεργασίας. Πρόσφορο πεδίο συνεργασίας υπάρχει σε θέματα όπως μεταφορά τεχνογνωσίας για συντήρηση, αποθήκευση και μεταποίηση ειδών διατροφής,  προμήθεια αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, εξοπλισμού κτηνοτροφικών μονάδων και σφαγείων, συμμετοχή ελλήνων γεωπόνων και εμπειρογνωμόνων σε ευρωπαϊκά προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας.

Η Αλγερία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς παγκοσμίως σιτηρών (2,4 δις δολ. εισαγωγές το 2015), γάλατος (εισαγωγές άνω του 1 δις ετησίως, κυρίως άπαχο γάλα σε σκόνη) και ζάχαρης, ενώ σημαντικές είναι και οι εισαγωγές ζωοτροφών και λαχανικών. Το 55% των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων προέρχεται από χώρες της Ε.Ε, ιδιαίτερα από τη Γαλλία και την Ισπανία.

 Η αλγερινή κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια αναβάθμισης του αγροτοδιατροφικού τομέα και τονίζει την ανάγκη συνεργασίας, για το σκοπό αυτό, με αλλοδαπές επιχειρήσεις, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση των υποδομών και ιδιαίτερα στο πρόγραμμα δημιουργίας νέων σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας και αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων.

Οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων και ειδών διατροφής στην Αλγερία είναι εξαιρετικά περιορισμένες και αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 2% των συνολικών μας εξαγωγών. Βασικά εξαγωγικά μας προϊόντα όπως ελαιόλαδο, ελιές και γιαούρτι απουσιάζουν παντελώς από την αλγερινή αγορά, ενώ οι εξαγωγές μας σε άλλα  είδη- όπως φέτα, τυριά και ιχθυηρά- είναι πρακτικά αμελητέες. Σχεδόν  ανύπαρκτες είναι και οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών ελληνικής προέλευσης, όπως και προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Τα κυριότερα εξαγωγικά μας προϊόντα στην Αλγερία – πέρα από τα καπνά που έχουν μία σημαντική και διαχρονικά σταθερή, αν και φθίνουσα την τελευταία τριετία, εξαγωγική παρουσία – είναι οι κονσέρβες ροδάκινων και άλλων φρούτων  και τα γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες και πολτοί καρπών και φρούτων. Στα επεξεργασμένα τρόφιμα και παρασκευάσματα διατροφής, στα οποία περιλαμβάνονται κυρίως επεξεργασμένα τυριά, οι εξαγωγικές μας επιδόσεις εμφανίζονται υψηλότερες και σχετικά σταθερές, με 3,74 εκατ. ευρώ το 2014 και 3,67 εκατ. το 2015.

Οι αλγερινοί εισαγωγείς και χονδρέμποροι, οι οποίοι συγκροτούν ισχυρότατο λόμπυ  δεν γνωρίζουν τα ελληνικά προϊόντα και δεν έχουν αναπτύξει αξιόλογες διασυνδέσεις με την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Επιπλέον,  το αλγερινό καταναλωτικό κοινό δεν είναι εξοικειωμένο με τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και είδη διατροφής, σε αντίθεση με ομοειδή προϊόντα γαλλικής, ισπανικής ή ιταλικής προέλευσης. Βασικά μας εξαγωγικά καταναλωτικά προϊόντα όπως γιαούρτι, τυριά, ελιές, μέλι είναι σχεδόν άγνωστα στο μέσο αλγερινό καταναλωτή.

Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα έχει αναχθεί στην παρούσα περίοδο σε κεντρική προτεραιότητα της αλγερινής κυβέρνησης. Υπάρχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για εξαγωγές αγροτικών μηχανημάτων, μελέτη-εγκατάσταση συστημάτων άρδευσης, και της επεξεργασίας – μεταποίησης τροφίμων.

Επίσης σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας υφίστανται σε τομείς όπως :       

  • Εξαγωγή  αρδευτικών συστημάτων και know how για την επί τόπου εγκατάσταση  τους.
  • Συνεργασία στον τομέα της αλιείας και μεταφορά τεχνογνωσίας για ιχθυοκαλλιέργειες.
  • Συνεργασία στην επεξεργασία-τυποποίηση ελαιολάδου.
  • Συνεργασία στην επεξεργασία-μεταποίηση τροφίμων.

Σημαντικές δυνατότητες  υπάρχουν, επίσης, για εξαγωγές  ιχθυηρών, χυμών, γαλακτοκομικών, τυριών,  ποικίλων ειδών διατροφής όπως  ελαιόλαδο, ελιές, η φέτα,  τοματοπολτός, αποφλοιωμένες τομάτες,  φρουτοχυμοί,  άλευρα , snacks, είδη αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής,  κονσερβοποιημένα τρόφιμα,  ζυμαρικά,  όσπρια,  πίκλες  και διαφόρων τύπων σοκολάτας.