Δυσφημίζουν τα ελληνικά ακτινίδια στις ξένες αγορές

Δυσφημίζουν τα ελληνικά ακτινίδια στις ξένες αγορές

Χωρίς την πλήρη ανταπόκριση στα προβλεπόμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους και με κίνδυνο να  υπάρξει δυσφήμιση στις ξένες αγορές, συνεχίζουν να εξάγουν και να διακινούν κάποιοι “έμποροι” τα ελληνικά ακτινίδια.

Και όλα αυτά, μια χρονιά-ευκαιρία για διεύρυνση των ελληνικών εξαγωγών και άνοιγμα σε νέες αγορές, αφού, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, το έτος 2017 χαρακτηρίζεται από αυξημένη ποιοτική παραγωγή στην χώρα μας και με προβλήματα μειωμένης παραγωγής και ποιότητας στις ανταγωνίστριες χώρες.

Ο Σύνδεσμος αναμένει την έκδοση υπουργικής Απόφασης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ σε δηλώσεις του ο κ. Πολυχρονάκης αναφέρει ότι “Δυστυχώς οι καλές προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν μετουσιώθηκαν σε πράξεις , παρά την ομόφωνη στήριξη των εισηγήσεων του Γενικού Γραμματέα του, κατά την σύσκεψη στις 9 Οκτωβρίου, για την ουσιαστική στήριξη των εξαγωγών του κλάδου στο ιδιαίτερα δυναμικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας το ακτινίδιο, σε μια μάλιστα περίοδο που λόγω των προβλημάτων στην Ιταλία, είχαμε μια μεγάλη ευκαιρία για διεύρυνση των εξαγωγών μας και άνοιγμα νέων αγορών

Ο Σύνδεσμος απευθύνει έκκληση στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων στην εξαγωγή-διακίνηση νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων, προς αποτροπή κυκλοφορίας ατυποποίητων  προϊόντων από Έλληνες και βαλκάνιους “εμπόρους” κατ’ ευθεία από τον αγρό.

Είναι πολύ  κακή η εικόνα από τη μη στήριξη των αξιόπιστων, συνεπών και σύννομων σε όλα τα επίπεδα διακίνησης των ακτινιδίων φορέων (ιδιωτών και συνεταιρισμών) και οι οποίοι έχουν επενδύσει σε αυτό το ιδιαίτερα δυναμικό εξαγώγιμο προϊόν. Το κράτος οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα, προτού να αρχίσει η αντίστροφη πορεία στην εξέλιξη αυτής της τόσο πολύτιμης για το εισόδημα των παραγωγών και την οικονομία της χώρας καλλιέργεια, όπως δυστυχώς έχει συμβεί στο παρελθόν για άλλα προϊόντα.