γεωργια σογια

Ε.Ε.: Κατακόρυφη αύξηση στις εισαγωγές σπόρων σόγιας από ΗΠΑ

Αύξηση κατά 283 % των εισαγωγών σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το συνολικό μερίδιο των εισαγωγών σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ στην ΕΕ σε 37 %, έναντι 9 % πριν από ένα χρόνο, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακροχρόνιοι εταίροι και υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών μας σχέσεων. Εκφράσαμε την προθυμία μας να εισάγουμε μεγαλύτερες ποσότητες σπόρων σόγιας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό συμβαίνει ήδη. Οι ευρωπαίοι και οι αμερικανοί γεωργοί μπορούν να κερδίσουν πολλά αν συνεργαστούν

Στην κοινή τους δήλωση της 25ης Ιουλίου, ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ να εργαστούν ώστε να αυξηθεί το εμπόριο σπόρων σόγιας, παρόλο που στη μελλοντική συνεργασία για το εμπόριο δεν θα περιλαμβάνεται η γεωργία αυτή καθεαυτή. Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι οι εισαγωγές σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ στην ΕΕ αυξάνονται συνεχώς.

Αύξηση και στις εισαγωγές σογιάλευρου

Οι εισαγωγές σογιάλευρου, οι οποίες είναι παραδοσιακά μικρότερες όσον αφορά τις ΗΠΑ, αυξάνονται επίσης – 185000 τόνοι εισήχθησαν τον Ιούλιο του 2018, σημειώνοντας αύξηση κατά 3.337 % σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017· Οι ΗΠΑ προμηθεύουν τώρα το 13 % των συνολικών εισαγωγών σογιάλευρου στην ΕΕ σε σύγκριση με το 0,3 % τον Ιούλιο του 2017.

Η ΕΕ χρειάζεται τη σόγια στην Ευρώπη ως πηγή πρωτεΐνης για τη διατροφή ζώων, όπως κοτόπουλα, χοίροι και βοοειδή, καθώς και για την παραγωγή γάλακτος. Επί του παρόντος, η ΕΕ εισάγει περίπου 30 εκατ. τόνους ετησίως, διότι δεν μπορεί να παράγει επαρκείς ποσότητες.

Οι τιμές των ΗΠΑ για τους σπόρους σόγιας και το σογιάλευρο είναι επί του παρόντος οι πιο ανταγωνιστικές στην αγορά και, ως εκ τούτου, αποτελούν μια πολύ ελκυστική επιλογή ζωοτροφών για τους ευρωπαίους εισαγωγείς και χρήστες.