ΕΦΕΤ: Ναι στην κατανάλωση ελιών, αλλά προσοχή στο αλάτι

ΕΦΕΤ: Ναι στην κατανάλωση ελιών, αλλά προσοχή στο αλάτι

Οι επιτραπέζιες ελιές, αλλά και το ελαιόλαδο, αποτελούν σημαντικά στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής, ένα μοντέλο διατροφής που συνάδει με την καλή υγεία και ποιότητα ζωής.

Ο καρπός της ελιάς για να διατεθεί στην κατανάλωση ως επιτραπέζια ελιά πρέπει πρώτα να υποστεί κατάλληλη επεξεργασία εκπίκρανσης (ξεπίκρισμα) και στη συνέχεια διατηρείται με αλάτισμα ή σε άλμη ή σε ξύδι ή σε ελαιόλαδο.

Η μέθοδος ξεπικρίσματος αυξάνει την περιεκτικότητα αλατιού στις επιτραπέζιες ελιές, η οποία μπορεί να είναι υψηλή (μπορεί να κυμαίνεται από 2 g έως 6 g αλατιού ανά 100 g ελιάς).

Μάλιστα, η πρόσληψη αλατιού μπορεί να ξεπεράσει και τα 3 g όταν κάποιος καταναλώνει ημερησίως μια μερίδα ισοδύναμη με περίπου 10 – 12 ελιές.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνιστώμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρόσληψη αλατιού μικρότερη των 5 g ημερησίως από όλες τις τροφές και το προστιθέμενο αλάτι, οι καταναλωτές οφείλουν να είναι προσεκτικοί στην πρόσληψη αλατιού.

Ο ΕΦΕΤ  συνιστά στους καταναλωτές να εντάσσουν στο διαιτολόγιό τους την ελληνική επιτραπέζια ελιά ξαρμυρίζοντάς την πριν την κατανάλωση ή επιλέγοντας εκείνη με το λιγότερο αλάτι.