ΕΦΚ στο κρασί: Οι υποσχέσεις για κατάργησή του συνεχίζονται…

ΕΦΚ στο κρασί: Οι υποσχέσεις για κατάργησή του συνεχίζονται…

Τα χρόνια περνούν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί παραμένει. Μαζί του παραμένουν η παράνομη διακίνηση κρασιού, τα πλαστά τιμολόγια και οι εικονικές συναλλαγές και αναπόφευκτα η τιμωρία όσων λειτουργούν νόμιμα και οι σημαντικές οικονομικές απώλειες για το δημόσιο συνεχίζονται.

Σήμερα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον αμπελοοινικό κλάδο που οργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, για πολλοστή φορά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, υποσχέθηκε τη κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «…Η αναταραχή που προκλήθηκε με την επιβολή του πρόσθετου φόρου στο κρασί, κάτω από τις γνωστές πιέσεις, θα αποκατασταθεί σύντομα με την κατάργησή του, όχι μόνο γιατί το έχουμε υποσχεθεί, αλλά γιατί το έχει ανάγκη ο χώρος, γιατί δεν έχει προσφέρει ουσιαστικά έσοδα, αλλά και γιατί ενδέχεται να μονιμοποιήσει μια γκρίζα ζώνη στη διακίνησή του που στο τέλος θα καταντήσει απειλή για τον ίδιο το χώρο. Η δέσμευσή μας ισχύει…».

Ένα εύλογο ερώτημα είναι: Υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο στην υλοποίηση μιας δέσμευσης ή όχι; Αν και όποτε τελικά καταργηθεί αυτός ο άδικος φόρος, θα σημαίνει οτι τηρήθηκε η δέσμευση;