Έγκλειστοι «αγρότες» – Η ετήσια παραγωγή των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας

Έγκλειστοι «αγρότες» – Η ετήσια παραγωγή των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας

Η παραγωγή τους είναι εφάμιλλη σύγχρονων γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων. Ο πληθυσμός τους, όσο ένα χωριό. Βρίσκονται σε μια από τις πιο εύφορες περιοχές της Ελλάδας και το μόνο που τις διαφοροποιεί από… ένα αγρόκτημα είναι οι αυστηροί κανόνες που διέπουν τις ζωές των 250 κρατουμένων που εκτίουν την ποινή τους εκεί.

Οι αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας είναι η μία από τις τέσσερις συνολικά αγροτικές φυλακές που λειτουργούν στη χώρα και, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες, τα προϊόντα που παράγονται προορίζονται για τη σίτιση των κρατουμένων, προωθούνται σε άλλες φυλακές, ενώ μέρος τους πωλείται σε εμπόρους, πολίτες αλλά και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτές.

Η ετήσια παραγωγή των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας Χαλκιδικής είναι πραγματικά αξιοζήλευτη.

  • 600 κότες που παράγουν 130.000 αυγά τον χρόνο,
  • 40 αγελάδες που παράγουν 120 τόνους γάλα και γεννούν 30 μοσχαράκια,
  • 125 πρόβατα που παράγουν 8 τόνους γάλα,
  • 120 κατσίκες που παράγουν 10 τόνους γάλα και γεννούν 150 ερίφια τον χρόνο,
  • 30 χοιρομητέρες που γεννούν ετησίως 400 γουρουνάκια.

Στις φυλακές λειτουργεί επίσης τυροκομείο που παράγει 8 τόνους γραβιέρα και 6 τόνους φέτα, καθώς και αρτοποιείο που παράγει 25 τόνους ψωμί.

Σημαντική είναι η παραγωγή λαχανικών και σιτηρών. Είκοσι τόνοι ντομάτες, μαρούλια, μελιτζάνες, πιπεριές, πατάτες, μπρόκολα και κουνουπίδια, σιτάρι και κριθάρι (230-270 κιλά/στρέμμα), καλαμπόκι (830 κιλά/στρέμμα), σανό (800 κιλά/στρέμμα, κτηνοτροφικά κουκιά (100 κιλά/στρέμμα). Μέρος των σιτηρών, αφού αλέθεται στον μύλο των φυλακών, χρησιμοποιείται για τη σίτιση των ζώων. Στις φυλακές Κασσάνδρας καλλιεργείται και αμπέλι, το οποίο παράγει περίπου 4 τόνους σταφύλι, ενώ ετησίως παράγονται 300 κιλά έως 3 τόνοι ελαιόλαδο. Ο προϋπολογισμός της φυλακής κυμαίνεται στις 500.000-550.000 ευρώ και τα τελευταία χρόνια καταγράφονται κέρδη που πέρυσι έφτασαν τις 60.000 ευρώ. Τα κέρδη από τις φυλακές της Κασσάνδρας αλλά και από τις υπόλοιπες αγροτικές φυλακές που λειτουργούν στην Αγιά Χανίων, την Κασσαβέτεια Βόλου και την Τίρυνθα διαχειρίζεται ειδική επιτροπή. Μέρος τους χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της φυλακής (συντήρηση και αγορά μηχανημάτων, εργαλεία κ.λπ.), ενώ τα υπόλοιπα κατατίθενται σε λογαριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης και χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές της χώρας.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ