Εγκωμιαστικό αφιέρωμα για τη φέτα σε αμερικανικό περιοδικό μαγειρικής

Εγκωμιαστικό αφιέρωμα για τη φέτα σε αμερικανικό περιοδικό μαγειρικής

Στο τρέχον τεύχος του διμηνιαίου περιοδικού Cook’s Illustrated (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2017), το Γραφείο Ο.Ε.Υ.  του Γενικού Προξενείου Αγίου Φραγκίσκου εντόπισε εκτενές αφιέρωμα στο τυρί φέτα.

Το άρθρο δίνει έμφαση στην ελληνικότητα της φέτας, κάνει αναφορά στην προστασία που απολαμβάνει η ονομασία «φέτα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και απονέμει την μεγαλύτερη βαθμολογία σε αυθεντικά ελληνικά προϊόντα, έναντι εγχώριων και άλλων λευκών τυριών που κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά σφετεριζόμενα την ονομασία «φέτα».

Συγκεκριμένα το άρθρο ξεκινά αναφέροντας ότι η φέτα παράγεται στην Ελλάδα από τους αρχαίους χρόνους και την έφεραν στην Αμερική οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες στην δεκαετία του 1880. Σε ένθετο του άρθρου παρουσιάζεται η «ελληνική συνταγή για εξαιρετική φέτα» που, σύμφωνα με τους συντάκτες του αφιερώματος, βασίζεται σε τέσσερα στοιχεία: στο μεγάλο ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος και κατ’ επέκταση το αντίκτυπο αυτής στην περιεκτικότητα σε λιπαρά, στην πλούσια ελληνική χλωρίδα που αποτελεί την διατροφή των προβάτων, στην ειδική διαδικασία στραγγίσματος, προσθήκης αλατιού και στεγνώματος του τυριού προ της τοποθέτησης στην άλμη (στάδιο το οποίο, όπως τονίζεται, δεν περιλαμβάνεται στην παραγωγή των εγχώριων λευκών τυριών που κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά με την αναγραφή «φέτα»), και τέλος, στον μακρό χρόνο ωρίμανσης στην άλμη.

Οι συντάκτες του άρθρου εκφράζονται με εγκωμιαστικά σχόλια για την γεύση και την υφή της ελληνικής φέτας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας γευσιγνωσίας και απονέμοντας την υψηλότερη βαθμολογία σε δύο ελληνικά προϊόντα, ήτοι τα Real Greek Feta Cheese (13,99 δολ/λίβρα, περί τα 26 ευρώ/κιλό ) και Dodoni Feta Cheese (9,49 δολ/λίβρα, περί τα 18 ευρώ/κιλό).

Το περιοδικό Cook’s Illustrated κυκλοφορεί από το 1993 από την εταιρεία America’s Test Kitchen Company, με έδρα την Μασαχουσέτη. Απολαμβάνει σημαντικής κυκλοφορίας, με άνω του ενός εκατομμυρίου συνδρομητών. Η ιστοσελίδα του περιοδικού είναι επίσης συνδρομητική. Η συγκεκριμένη έκδοση διαφέρει από τις ομοειδής της στην αισθητική, καθώς είναι ως επί το πλείστον ασπρόμαυρη έκδοση και το περιεχόμενό της επικεντρώνεται σε αναλυτική περιγραφή συνταγών, συμβουλές για την μαγειρική και έρευνες αγοράς προϊόντων διατροφής και εξοπλισμού κουζίνας.

Επιπλέον ιδιαιτερότητα του εν λόγω περιοδικού είναι ότι δεν περιλαμβάνει διαφημίσεις ή πληρωμένες καταχωρήσεις, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο εγκωμιαστικό για την αυθεντική ελληνική φέτα περιεχόμενο του εν λόγω άρθρου του.