Εγκρίθηκε η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης πατάτας

Εγκρίθηκε η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης πατάτας

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ενέκρινε για πρώτη φορά την εμπορική καλλιέργεια μιας γενετικά τροποποιημένης πατάτας, η οποία αφενός είναι πιο ανθεκτική στη μεταφορά, αφετέρου παράγει μικρότερες ποσότητες μιας πιθανώς καρκινογόνου ουσίας που σχηματίζεται κατά το τηγάνισμα. Η «μεταλλαγμένη» πατάτα Innate αναπτύχθηκε από την εταιρεία J.R. Simplot, η οποία είναι μεγάλος προμηθευτής κατεψυγμένης πατάτας για την αλυσίδα McDonald’s.

Τι περιέχουν

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι τηγανητές πατάτες Innate περιέχουν μικρότερες ποσότητες ακρυλαμίδης, μιας πιθανώς καρκινογόνου ουσίας που παράγεται κατά το τηγάνισμα αμυλούχων τροφών. Μέχρι σήμερα πάντως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ενδεχόμενη επικινδυνότητά της.

H πατάτα Innate περιέχει επιπλέον γονίδια που προέρχονται από άγριες και καλλιεργήσιμες ποικιλίες πατατιάς, όχι όμως και γονίδια από άλλα είδη. Στις ΗΠΑ, περισσότερο από το 90% της παραγωγής σόγιας και το 98% της παραγωγής καλαμποκιού προέρχονται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχουν δοθεί άδειες για γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες σιταριού, φρούτων ή λαχανικών.

Η αίτηση της Simplot για καλλιέργεια σε εμπορική κλίμακα υποβλήθηκε στην Υπηρεσία Επιθεώρησης Υγείας Ζώων και Φυτών του υπουργείου Εμπορίου, εξετάστηκε όμως και από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Είχαν προηγηθεί δοκιμαστικές καλλιέργειες σε οκτώ πολιτείες -Φλόριντα, Ιντιάνα, Άινταχο, Μίσιγκαν Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα και Ουισκόνσιν.

Μια άλλη γενετικά τροποποιημένη πατάτα, η ποικιλία Amflora της BASF, αρχικά είχε λάβει άδεια καλλιέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αργότερα όμως η άδεια ανακλήθηκε από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ λόγω παρατυπιών στη διαδικασία. Η Amflora, πλούσια σε μια μορφή αμύλου που ονομάζεται αμυλοπηκτίνη δεν προοριζόταν για ανθρώπινη κατανάλωση αλλά για την παραγωγή χαρτιού, υφασμάτων και δομικών υλικών.

Βαγγέλης Πρατικάκης, ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες εδώ