Είσαι παρατηρητής καβουριών; Μάθε για το Crab Watch

Είσαι παρατηρητής καβουριών; Μάθε για το Crab Watch

Πώς νιώθετε, αλήθεια, όταν βρίσκετε ένα καβούρι στην παραλία; Τρομάζετε; Είστε πιο προσεκτικοί; Γοητευμένοι από την φύση; Όπως και αν νιώθετε, συμμετέχοντας στο Crab Watch, ένα νέο πρόγραμμα Citizen Science (επιστήμη από τους πολίτες) που λαμβάνει χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, η παρατήρησή σας θα συμβάλει στην επιστημονική έρευνα.

Το Crab Watch ξεκινάει επίσημα σήμερα 28 Ιουνίου 2017 και καλεί τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επιστημονική διαδικασία, συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα  που θα  ενισχύσουν τις γνώσεις μας για την μεταβαλλόμενη κατανομή των ιθαγενών καβουριών.

Με τη δημιουργία ενός δικτύου παρακολούθησης καβουριών, καταγραφή και κατανομή, στοχεύουμε στην έγκαιρη ανίχνευση των νέων αφίξεων και στην έγκαιρη λήψη κατάλληλων μέτρων περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Το Crab Watch είναι μια πρωτοβουλία του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ Προγράμματος Sea Change, το οποίο έχει στόχο να ωθήσει τους ανθρώπους να σκεφτούν θετικά για τον ωκεανό και να γίνουν υποστηρικτές ενός υγιούς ωκεανού, και κατ’επέκταση, ενός υγιούς πλανήτη. Για το σκοπό αυτό, το Sea Change έχει ως προτεραιότητα να  βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν την επιρροή του ωκεανού στον άνθρωπο και  αντιστρόφως, το πώς δηλαδή οι καθημερινές του συνήθειες επηρεάζουν τον ωκεανό και την θάλασσα, με άλλα λόγια (Ocean Literacy).

Οι πολίτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως  ‘Παρατηρητές Καβουριών’, επισκέπτονται την θάλασσα και αλληλεπιδρούν με τα θαλάσσια πλάσματα με τρόπο ουσιαστικό.

Γίνετε και εσείς “Παρατηρητής Καβουριών” εδώ.

Η εφαρμογή “Crab App” (σύντομα διαθέσιμη), καθώς και υλικό σε διαφορετικές γλωσσες θα είναι διαθέσιμα το προσεχές διάστημα.