Συμπληρωματικά έκτακτα μέτρα στήριξης 165 εκατ.€ για την υπερπροσφορά φρέσκων φρούτων/λαχανικών

Συμπληρωματικά έκτακτα μέτρα στήριξης 165 εκατ.€ για την υπερπροσφορά φρέσκων φρούτων/λαχανικών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα για την θέσπιση συμπληρωματικών μέτρων ύψους μέχρι € 165.000.000.

Με το νέο αυτό πρόγραμμα  η Επιτροπή προσδιορίζει τα σχετικά νέα μέτρα έκτακτης ανάγκης στον τομέα των οπωροκηπευτικών για την αντιμετώπιση της υπερπροσφοράς των φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην αγορά της ΕΕ μετά το εμπάργκο της Ρωσίας. Οι ενισχύσεις είχαν ανασταλεί μέχρι να είναι δυνατός ο  προσδιορισμός της ακρίβειας των  δεδομένων που αναφέρονται από ορισμένες χώρες και κυρίως από την Πολωνία,

 Η θέση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων-Λαχανικών και Χυμών για εξειδίκευση των κονδυλίων κατά προϊόν και κατά κράτος-μέλος με βάση τον μεσοσταθμικό μέσο όρο του εξαχθέντος προϊόντος την τελευταία τριετία προς την Ρωσία, ελήφθη υπόψη και έτσι το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα παράρτημα που περιγράφει επιλέξιμες όγκους σε κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά με συγκεκριμένα στοιχεία ανά κατηγορία προϊόντων. Οι όγκοι που βασίζονται στον όγκο των εξαγωγών για την περίοδο αυτή τα τελευταία 3 χρόνια με ποσά που αφαιρούνται ώστε να ληφθούν υπόψη οι όγκοι που έχουν ήδη ζητηθεί στο πλαίσιο του πρώτου € 125.000.000 .

Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει επίσης τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τις κλημεντίνες για την πρώτη φορά, παρέχει μεγαλύτερο έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων κριτηρίων και ορίζει επίσης συγκεκριμένες ποσότητες για κάθε κράτος μέλος, προκειμένου να αποτραπεί η κατάχρηση .

Όπως και στο προηγούμενο πρόγραμμα, το καθεστώς αυτό προβλέπει τη στήριξη της ΕΕ για:

  • Αποσύρσεις (για δωρεάν διανομή ή για άλλους προορισμούς) και πράσινη-συγκομιδή/μη συγκομιδή
  • Αφορά τα Προϊόντα: ντομάτες, καρότα, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, μπρόκολα, αγγούρια, αγγουράκια, μανιτάρια, δαμάσκηνα, κόκκινα φρούτα (Raspberries, blackberries, mulberries and Cranberries, bilberries and other fruits κλπ), νωπά επιτραπέζια σταφύλια, ακτινίδια, μήλα και αχλάδια, προσετέθησαν δε επί πλέον και εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια).
  • Η  ποσότητα των 48.075 τόνων που εγκρίνεται για τη χώρα μας με τη προσθήκη και των εσπεριδοειδών αλλά και η παράταση ισχύς τους μέχρι 31/12/14,  συνιστά  μεν μία δίκαιη κατανομή με βάση τις εξαγωγές προς Ρωσία πλην όμως δεν συμπεριλήφθηκαν  και άλλα προϊόντα που έχουν  ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό όπως  π.χ πρωτίστως οι φράουλες , δευτερευόντως, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, φασολάκια και άλλα έχοντα εξαγωγικό προσανατολισμό (και όχι με άλλους προσανατολισμούς προϊόντα  όπως π.χ ρόδια ). Ίσως να μη καταστεί δυνατή η υλοποιήση τους πλήρως εντός της προθεσμίας και να χρειάζεται αργότερα περαιτέρω επιμήκυνση χρόνου που να καλύπτει εσπεριδοειδή & φράουλες

Τι  είναι και τι  σημαίνει  “απόσυρση για δωρεάν διανομή” και “απόσυρση για άλλους προορισμούς”;

Απόσυρση “δωρεάν διανομή” είναι ένα μέτρο που αποσύρει τα φρούτα και τα λαχανικά από την αγορά (προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υπερπροσφοράς) και να χρησιμοποιηθούν για δωρεάν διανομή, μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων, τράπεζες τροφίμων, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.

Οι αποσύρσεις “για άλλους προορισμούς» σημαίνει ότι το προϊόν μπορεί να διατεθεί όχι ως τρόφιμα , όπως η λιπασματοποίηση, των λιπασμάτων, τη μετατροπή ενέργειας, κ.λπ.

Το επίπεδο της στήριξης για τις αποσύρσεις για δωρεάν διανομή είναι γενικά σημαντικά υψηλότερο από ό, τι για τους “άλλους προορισμούς”, αλλά και χρηματοδοτούνται πλήρως από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Για «άλλους προορισμούς», η συνεισφορά της ΕΕ ανέρχεται στο 75% του ποσού για μέλη των ΟΠ (με το 25% να προέρχεται από την ίδια την Ο.Π) και 50% για τα μη μέλη.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό της χρηματοδότησης της ΕΕ είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερη για “δωρεάν διανομή” από ό, τι για τους μη-τρόφιμα.

Τι είναι η μη συγκομιδή / πράσινη συγκομιδή;

Μη συγκομιδή / πρώιμη συγκομιδή είναι η έννοια της επιβράβευσης των παραγωγών για τη μείωση των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά με την καταβολή αποζημίωσης να τα μαζέψουν πριν είναι ώριμα.

Το ποσοστό της ενίσχυσης, καταβάλλεται ανά εκτάριο, δεν είναι περισσότερο από το 90% του μέγιστου επιπέδου για “αποσύρσεις για άλλο προορισμό”, όπου και πάλι το 75% αυτού του κόστους καλύπτεται από την ΕΕ για μέλη των ΟΠ.