Το Ελ Νίνιο διώχνει τους αγρότες από τη γη τους

Το Ελ Νίνιο διώχνει τους αγρότες από τη γη τους

Σε αγροτικές επαρχίες της Αφρικής και της Ασίας, αλλά και σε αστικές γειτονιές της Νότιας Αμερικής, εκατομμύρια ζωές έχουν ανατραπεί από καιρικές συνθήκες που συνδέονται με το ισχυρότερο Ελ Νίνιο εδώ και μια γενιά.

Σε ορισμένα σημεία του πλανήτη το πρόβλημα είναι οι ανεπαρκείς βροχοπτώσεις. Σε άλλες, αντίθετα, οι υπερβολικές. Στην πρωτεύουσα της Παραγουάης, την Ασουνσιόν, οι νεροποντές ήταν τόσο έντονες, ώστε παρέσυραν ολόκληρες παραγκουπόλεις κατά μήκος δρόμων της πόλης, γεμάτες από οικογένειες που υποχρεώθηκαν να εκτοπιστούν.

Οι αγρότες στην Ινδία είχαν το αντίθετο πρόβλημα: οι περιορισμένες βροχοπτώσεις που έφεραν οι μουσώνες τούς έδιωξαν από τη γη τους και τους ανάγκασαν να αναζητήσουν προσωρινές θέσεις εργασίας.

Στη Νότια Αφρική, η ξηρασία έπληξε τους αγρότες σε τέτοιο βαθμό, που η χώρα, η οποία μέχρι πρότινος εξήγε καλαμπόκι στις ασιατικές αγορές, θα αναγκαστεί να αγοράσει εκατομμύρια τόνους από τη Βραζιλία και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής. «Θα υποχρεωθούν να το εισάγουν, το οποίο είναι σπάνιο», εξήγησε ο Ροτζέριο Μπονιφάτσο, αναλυτής κλιματολογικών συνθηκών του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, υπηρεσίας του ΟΗΕ. «Η ξηρασία είναι τεράστια», προσέθεσε.

Το Ελ Νίνιο και οι επιπτώσεις που έχει στο κλίμα εκθέτουν 60 εκατομμύρια ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο υποσιτισμού, ασθενειών που γεννιούνται από το νερό και τα κουνούπια και άλλες νόσους.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ