Ελ Νίνιο: Η έντασή του θα επηρεάσει καιρό και καλλιέργειες

Ο Ελ Νίνιο, το κλιματικό φαινόμενο, στο οποίο αποδίδονται ακραία καιρικά φαινόμενα, φαίνεται πως αρχίζει να αναπτύσσεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, στην περιοχή του Ισημερινού, όπως καταδεικνύουν τα τελευταία δορυφορικά δεδομένα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Γης της NASA.

Όπως φαίνεται μάλιστα από μετρήσεις αισθητήρων στον ωκεανό, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με αυτές της Άνοιξης του 1997, που είχαν ως αποτέλεσμα έναν από τους ισχυρότερους Ελ Νίνιο του περασμένου αιώνα.

Για όσο διαρκεί ο Ελ Νίνιο, η επιφανειακή θερμοκρασία των υδάτων του ανατολικού Ειρηνικού ανεβαίνει, κάτι που φέρνει ξηρασία στο δυτικό τροπικό Ειρηνικό και πλημμύρες στον ανατολικό. Ένας ισχυρός Ελ Νίνιο μεταβάλλει τις βροχοπτώσεις προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις σε – υπό κανονικές συνθήκες – ξηρές χώρες της Νοτίου Αμερικής, αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα κ.α.

Για τις πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών που εδώ και μήνες ή ακόμη και χρόνια πλήττονται από έντονη ξηρασία, μια τέτοια εξέλιξη εμπνέει αισιοδοξία. «Εάν ο Ελ Νίνιο επιστρέψει, τον επόμενο χειμώνα οι δυτικές και νοτιοδυτικές πολιτείες θα ανακουφιστούν σε μεγάλο βαθμό από τη μακρά και επώδυνη ξηρασία», δήλωσε ο κλιματολόγος του Jet Propulsion Lab της NASA Μπιλ Πάτσερτ. «Επιπλέον, τον πολύ ψυχρό χειμώνα στο ανώτερο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πιθανό να διαδεχθεί φέτος ένας ήπιος χειμώνας».

Στην Καλιφόρνια, το 100% της οποίας πλήττεται από ξηρασία και έξαρση των πυρκαγιών, ειδικά στο νότο, οι μετεωρολόγοι βλέπουν ελάχιστες πιθανότητες βροχής για τους επόμενους πέντε μήνες. Τώρα «ποντάρουν» σε έναν ισχυρό Ελ Νίνιο έως τα τέλη του έτους. «Με δεδομένο ότι η πολιτεία εισέρχεται σε ξηρή περίοδο, υπάρχει μηδαμινή πιθανότητα βροχών. Μέσα στον επόμενο χειμώνα, όλα θα εξαρτηθούν από την ένταση αυτού του Ελ Νίνιο», είπε σε δημοσιογράφους ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Προβλέψεων για το Κλίμα Μάικ Χάλπερτ.

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Λιντς καταδεικνύουν ότι το φαινόμενο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις σοδειές κάποιων από τις βασικές καλλιέργειες, μειώνοντας για παράδειγμα κατά 4% τις αποδόσεις αραβοσίτου παγκοσμίως, αλλά ενισχύοντας τη σόγια ακόμη και κατά 5,4%. Τις χρονιές του «αντίπαλου δέους», της Λα Νίνια, οι αποδόσεις και των τεσσάρων βασικών καλλιεργειών (αραβόσιτος, ρύζι, σιτάρι, σόγια) είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ