Ελαιόλαδο: Αύξηση της αξίας των ευρωπαϊκών εξαγωγών για 6η συνεχόμενη χρονιά

Ελαιόλαδο: Αύξηση της αξίας των ευρωπαϊκών εξαγωγών για 6η συνεχόμενη χρονιά

Με ελαφρά αύξηση κινήθηκαν οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην Ε.Ε. τον Ιανουάριο του 2016 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015 με 9,3 δις. €, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία στατιστική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΕΕ ήταν καθαρός εξαγωγέας τον Ιανουάριο, με καθαρό πλεόνασμα του εμπορίου γεωργικών προϊόντων διατροφής για το διάστημα Φεβρουάριος 2015 – Ιανουάριος 2016 σε περίπου 16 δις €.

Υψηλότερες αυξήσεις στις μηνιαίες τιμές εξαγωγής που καταγράφονται για τις ΗΠΑ, την Κίνα και για ορισμένες χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.

Οι υψηλότερες αυξήσεις στις μηνιαίες τιμές εξαγωγής επιτεύχθηκαν για το χοιρινό κρέας, τα λαχανικά, καθώς και για το ελαιόλαδο.

Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές αγροδιατροφικών ειδών στην ΕΕ μειώθηκαν ελαφρά τον Ιανουάριο του 2016, στα 9,2 δις € από 9,3 δις € τον Ιανουάριο του 2015.

Συνεχίζεται η αύξηση στις εξαγωγές ελαιολάδου

Σημειώνεται πως στην εν λόγω μηνιαία στατιστική έκθεση περιλαμβάνεται μια πιο προσεκτική ματιά στο τομέα του ελαιολάδου και τη σημαντική αύξηση της αξίας των εξαγωγών της ΕΕ τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ για το ελαιόλαδο είναι σε μεγάλο βαθμό θετικό, με τις εξαγωγές το 2015, αξίας περίπου 2,3 δις € – μία αύξηση της τάξης του 6,6% για το 2014 παρά την πτώση του 42% στη συγκομιδή 2014/15.

Πρόκειται το έκτο διαδοχικά έτος που ο τομέας του ελαιολάδου της ΕΕ έχει δει μια σημαντική αύξηση της αξίας των εξαγωγών.

Ο κύριος πελάτης για τις εξαγωγές της ΕΕ είναι οι ΗΠΑ, ακολουθούμενες από την Ιαπωνία, τη Βραζιλία και την Κίνα.

Η παγκόσμια ζήτηση για το ελαιόλαδο αυξάνεται συνεχώς και οι τιμές του ελαιολάδου της ΕΕ ήταν επίσης εξαιρετικά υψηλές το 2015.

Περισσότερες πληροφορίες στη μηνιαία στατιστική έκθεση της Ε.Ε. εδώ.