Το αρωματικό του προφίλ περιλαμβάνει αρωματικά βότανα, χαρακτηριστική μυρωδιά κατηφέ, πικάντικες νότες, είναι γλυκό και φρουτώδες...

Το ελαιόλαδο Μάκρης Αλεξανδρούπολης

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και από τους Γεωπόνους της Ομάδας Εργασίας για την προώθηση – στήριξη της αγροτικής παραγωγής στον Νομό Έβρου, ανακοινώθηκε ότι μετά κι από την παραλαβή και των τελευταίων αναλύσεων του ελαιόλαδου Μάκρης Αλεξανδρούπολης από τα εργαστήρια διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά ότι αυτό αποτελεί το «χρυσάφι» της περιοχής αφού σύμφωνα με τα στοιχεία από τα χημικά εργαστήρια, τα οποία διενεργούν τους ελέγχους με τη διαπιστευμένη κατά ISO μέθοδο του Διεθνούς Συμβουλίου ελαιόλαδου, ο γευστικός και αρωματικός συνδυασμός του ελαιόλαδου που προέρχεται από τους ελαιώνες της περιοχής Μάκρης Αλεξανδρούπολης, «είναι μοναδικός και χαρακτηριστικός της ντόπιας ποικιλίας ελιάς» και χαρακτηρίζεται «εξαιρετικός».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η αρμόδια υπηρεσία από τα Χημικά Εργαστήρια, για το 2011 και 2012 αλλά και από παλαιότερα ετήσια δείγματα μελετών του νομού Έβρου που εξετάστηκαν με την οργανοληπτική μέθοδο, το ελαιόλαδο Μάκρης χαρακτηρίστηκε σαν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, με «μέση οξύτητα 0,5» και «διάμεση τιμή ελαττώματος» μηδέν (0) σε όλα τα δείγματα με ιδιαίτερο οργανοληπτικό χαρακτήρα με χαρακτηριστικό «φρουτώδες, μεσαίας έντασης άρωμα» και «γεύση ελαφρώς πικρή και πικάντικη».

Το αρωματικό του προφίλ περιλαμβάνει αρωματικά βότανα, χαρακτηριστική μυρωδιά κατηφέ, πικάντικες νότες, είναι γλυκό και φρουτώδες με άρωμα φλούδας μήλου.

Ο συνδυασμός αυτός είναι μοναδικός και χαρακτηριστικός της ντόπιας ποικιλίας ελιάς της περιοχής Μάκρης Αλεξανδρούπολης.