Ελαιόλαδο: Μείωση της παγκόσμιας παραγωγής. Τι θα συμβεί με την τιμή;

Ελαιόλαδο: Μείωση της παγκόσμιας παραγωγής. Τι θα συμβεί με την τιμή;

Η άνοδος των τιμών, στην αρχή της περιόδου συγκομιδής, θεωρείται ενδεικτική της ανοδικής τάσης, η οποία έχει διαμορφωθεί ως συνέπεια βασικά δύο παραγόντων. Από τη μια λόγω της μεγάλης εξάντλησης των αποθεμάτων τόσο σε Ισπανία και Ιταλία όσο και σε Ελλάδα και από την άλλη λόγω της σημαντικά μειωμένης φετινής παραγωγής σε επίπεδο μεσογειακών χωρών, σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ ο οποίος ζητά αυξημένους ελέγχους για την αποτροπή φαινομένων νοθειών και απάτης.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης:

Η Ισπανία, που παράγει το μισό της παγκόσμιας παραγωγής, εκτιμάται ότι φέτος θα έχει μειωμένη παραγωγή κατά 50% περίπου.

Ίδια ή και μεγαλύτερη μείωση φαίνεται θα υπάρξει και στην Ιταλία, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίες εκτιμήσεις κατεβάζουν την παράγωγη ακόμη και στους 200 χιλ. τόνους.

Από την άλλη πλευρά στην Ελλάδα είναι μεν καλή η παραγωγή, αλλά οπωσδήποτε δεν θα φθάσει στη συνήθως διογκωμένη εκτίμηση των 300 χ.τ. του Υπ.Α.Α.Τ. Ειδικά για την Κρήτη, οι πλείστες εκτιμήσεις την ανεβάζουν το πολύ στους 100 χ.τ.

Έτσι, είναι φανερό ότι φέτος θα έχουμε ένα σημαντικό έλλειμμα σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο, όπως είναι φυσικό, προκαλεί σοβαρές ανοδικές τάσεις στις τιμές.

Οπωσδήποτε, οι εξελίξεις αυτές είναι ευχάριστες για τους παραγωγούς, αλλά δεν πρέπει να οδηγήσουν σε υπεραισιοδοξία, διότι η αγορά έχει και απρόβλεπτους παράγοντες.

Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί εύκολα να εκτιμηθεί η στάση των τυποποιητών, πολλοί από τους οποίους και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν προβλήματα δανειοδότησης, αλλά και προβλήματα αδυναμίας αναθεώρησης των συμβάσεων που έχουν με τις μεγάλες αλυσίδες της λιανικής.Τέλος, ένας άλλος υπαρκτός κίνδυνος είναι να υπάρξει τάση αύξησης των φαινομένων νοθείας και απάτης, πράγμα που πρέπει να κάνει προσεκτικούς όλους τους συναλλασσομένους, αλλά και την πολιτεία, η οποία πρέπει να εντείνει τους ελέγχους.

Τι αναφέρει το Associated Press

Η συγκομιδή ελιάς στην Ευρώπη έχει χτυπηθεί σκληρά φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να οδηγηθούν σε άλλες μορφές ελαιόλαδου, σημειώνει με δραματικό τόνο το Associated Press.

Φαίνεται πως πέραν της γενικότερης κρίσης, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη και με μια άλλη κρίση, ιδιότυπης μορφής, αυτή του ελαιόλαδου. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις νότιες χώρες της ηπείρου που παλεύουν να κάνουν ένα εναρκτήριο άλμα προς την ανάπτυξη – ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Στην Ιταλία, η εθνική παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί 35% με αποτέλεσμα η τιμή για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει ήδη σκαρφαλώσει πάνω από τα 3 ευρώ (σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει και τα έξι ευρώ) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το περασμένο έτος. Ο επικεφαλής της κοινοπραξίας Ιταλών ελαιοκαλλιεργητών, Πιέτρο Σαντάλι κάνει λόγο για τη χειρότερη χρονιά από όσες μπορεί να θυμηθεί.

Ένας συνδυασμός αρνητικών παραγόντων (καιρικών και άλλων) έχει προκαλέσει αυτή τη μείωση της παραγωγής στη νότια Ευρώπη. Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό στοιχείο στην οικονομία των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία που παράγουν περίπου τα 3/4 του ελαιολάδου στον κόσμο, αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα προβλήματα. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να υπάρξουν έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από τις εξαγωγές ελαιολάδου.

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λαδιού στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύει το 45% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής. Στη χώρα καλλιεργούνται περισσότερα από 300 εκατ. ελαιόδεντρα και την ακολουθούν η Ιταλία και η Ελλάδα. Οι παγκόσμιες αγορές έχουν ως τελευταίο αποκούμπι τη χώρα μας βλέποντας πως οι άλλες νότιες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και μείωση της παραγωγής. Ωστόσο και στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, καθώς σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ η συγκομιδή στην Ελλάδα θα παρουσιάσει βουτιά της τάξης του 57% (ήτοι μόλις 155.000 τόνους). Ακόμη κι έτσι, η Wall Street Journal σημειώνει πως αν υπάρχει μια ελπίδα ομαλοποίησης της παγκόσμιας αγοράς αυτή θα προέλθει από το ελληνικό λάδι. Μόνο έτσι μπορούν να καλυφθούν τα δεδομένα ελλείμματα παγκοσμίως, σημειώνει.

Οι αγορές γνωρίζουν πως όταν οι τιμές του λαδιού ανεβαίνουν στη Μεσόγειο, αυτομάτως αυτό συμβαίνει παντού. Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που η ασιατική ζήτηση για τα ευρωπαϊκά προϊόντα αυξάνεται ραγδαία.