Μεσσηνία: Ελαιοτριβεία ζητούν πιστοποίηση για ΠΟΠ Καλαμάτας

Μεσσηνία: Ελαιοτριβεία ζητούν πιστοποίηση για ΠΟΠ Καλαμάτας

Πάνω από 30 ελαιοτριβεία της Μεσσηνίας έχουν ήδη καταθέσει φακέλους στην Agrocert για πιστοποίησή τους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα παραγωγής ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας, σύμφωνα με τα δεδομένα του νέου ευρωπαϊκού Κανονισμού μετά τη γεωγραφική επέκταση σε όλη τη Μεσσηνία.

Παράλληλα, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας συνεχίζουν τις συναντήσεις ενημέρωσης των ελαιοπαραγωγών, ελαιοτριβέων και τυποποιητών για τις διαδικασίες και τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την παραγωγή ΠΟΠ ελαιολάδου.

Η επόμενη ενημέρωση έχει προγραμματισθεί για τη Δευτέρα στο Μελιγαλά, για τους ενδιαφερόμενους από το Δήμο Οιχαλίας.

Τον Οκτώβριο έλεγχοι

Για την πιστοποίηση των ελαιοτριβείων θα συγκροτηθούν επιτροπές ελέγχου, στις οποίες θα συμμετέχουν ένας υπάλληλος της Agrocert και ένας γεωπόνος της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης.

Θα γίνει προγραμματισμός ελέγχων και μέσα στον Οκτώβριο οι πρώτοι έλεγχοι εν όψει των πιστοποιήσεων που θα δώσει η Agrocert.

Η φετινή χρονιά θα είναι κατά κάποιον τρόπο και δοκιμαστική για όλους (παραγωγούς, ελαιοτριβείς και τυποποιητές). Από την πλευρά των τυποποιητών υπάρχει ένας προβληματισμός που αφορά στις αλλαγές που πρέπει να κάνουν, προσαρμόζοντας τις υποδομές τους στις προδιαγραφές του Κανονισμού. Γι’ αυτό εκτιμάται ότι σε βάθος χρόνου το σύνολο του συστήματος παραγωγής ΠΟΠ ελαιολάδου θα καταφέρει να λειτουργήσει σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Σωστή προώθηση

Ωστόσο, ένα από τα βασικά ζητήματα είναι η σωστή και αποτελεσματική προώθηση του ΠΟΠ Καλαμάτας στις αγορές, ώστε να υπάρχει κίνητρο σε παραγωγούς και ελαιοτριβείς να ασχοληθούν με την παραγωγή του.

Καθώς πλέον δεν υπάρχει το ποιοτικό παρακράτημα, το μοναδικό κίνητρο που απομένει για να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές και, κατ’ επέκταση, κέρδος από το προϊόν, είναι η παραγωγή ΠΟΠ ελαιολάδου. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι οι αγορές πρέπει να κινηθούν, ώστε να υπάρχει ζήτηση του προϊόντος.

tharrosnews.gr

Comments (3)

Καθάρισμα Χαλιών – Νέο Ηράκλειο
20/05/2018 at 12:52

Εγώ δεν έχω να πω πολλά. Είμαι από το Νέο Ηράκλειο και έχω  σαν επάγγελμα  ταπητοκαθαριστηρια νεο ηρακλειο  αλλά οικογενειακά έχουμε αρκετη έκτεση με πολύ καλή ποιότητα ελαιολάδου όπου δυστηχώς χάνετε μέσα απο τα παιχνίδια του παγκόσμιου εμπορίου που όλοι ξέρουμε. Η μόνη λύση είναι οικονομική πώληση στην εκχώρια αγορά και ποσοστό απο τα κέρδη προώθηση στο εξωτερικό.

Κατασκευή ιστοσελίδων

Η απόλυτη οργάνωση και κοινό στόχο απο το μικρό συνετερισμό αλλά και απο το ίδιο το κράτος. Κάνω κατασκευή eshops και  μάθηματα Weordpress ώστε κάποιος να κατασκευάση ιστοσελίδα και να μπορεί να προοθήση την ιστοσελίδα του. Είναι πολύ απλό το πράγμα μπορεί να γίνει οργανομένω το εγγλημα που λένε, δηλαδή, οργανωμένη προώθηση μέσα απο το παγκόσμιο τοπικό SEO με λέξη “Greek olive oil” με μικρό κόστος αλλά οργανομένα και θα δείτε αν υπάρξει αγορά ελαιολάδου στο κόσμο που θα μπορεί να παρβγεί στην Ελλάδα.

Real estate services Cyprus

Καλά τα λέτε ότι πρέπει οι αγορές να κινηθούν, ώστε να υπάρχει ζήτηση του προϊόντος θα πω ότι εδώ στη Κύπρο φτάνει τόσο ακριβώ το Ελληνικό ελαιόλαδο που ούτε καν το κοιτάμε .Εγώ διατηρώ εταιρεία real estate on cyprus και έχω συνδέσεις με Ιταλούς συναδέλφους αλλά και Ισπανούς, απλά γελάνε μαζί μας.