Ο έλεγχος εισαγόμενων τροφίμων στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης

Ο έλεγχος εισαγόμενων τροφίμων στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης

Στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης προσγειώνονται καθημερινά 700 αεροπλάνα, τα οποία δεν φέρνουν μόνο επιβάτες, αλλά και χιλιάδες τόνους φρέσκων τροφίμων. Πριν όμως η αιγυπτιακή φράουλα, το αργεντίνικο στέικ ή το ψάρι του ινδικού ωκεανού φτάσει στο πιάτο του γερμανού καταναλωτή, πρέπει να περάσουν από τον συνοριακό έλεγχο. Όλα τα τρόφιμα πηγαίνουν αρχικά στο «Κέντρο για αλλοιώσιμα προϊόντα». Εκεί εργάζεται η χημικός τροφίμων Ντόρις Γκέρλαχ, η οποία ελέγχει δειγματοληπτικά αν τα εισαγόμενα τρόφιμα περιέχουν περισσότερα παρασιτοκτόνα απ’ ό,τι επιτρέπεται.

Χίλια μικρά πακέτα με σχοινόπρασο έχουν φθάσει από την Αιθιοπία και περιμένουν να ελεγχθούν. «Το σχοινόπρασο είναι πολύ φρέσκο. Δεν έχει σάπια ή μαραμένα σημεία. Αλλά αυτό συμβαίνει πάντα με το εμπόρευμα που μεταφέρεται αεροπορικώς. Τα προϊόντα που φθάνουν εδώ συλλέγονται με το χέρι και οπτικά τουλάχιστον είναι πάντα εξαιρετικής ποιότητας», εξηγεί η χημικός.

Σε περίπτωση που κάποιο από τα δείγματα εμφανίσει μεγάλη ποσότητα φυτοφαρμάκων, αυτό αποστέλλεται στο εργαστήριο του κρατιδίου της Έσσης για περαιτέρω μελέτες. Τότε βέβαια το εμπόρευμα έχει φθάσει ήδη στον πελάτη, αλλά τα αποτελέσματα των νέων εξετάσεων μπορούν να δημιουργήσουν μελλοντικά προβλήματα στον εισαγωγέα.

Επιπλέον η υπηρεσία συνοριακού ελέγχου θα ενημερώσει τον εισαγωγέα αλλά και τους αρμόδιους στον τόπο προορισμού του εμπορεύματος για να σταματήσει ενδεχομένως η πώληση.

Θετικά αποτελέσματα

Η Ντόρις Γκέρλαχ και οι συνάδελφοί της εξετάζουν περίπου 500 δειγματοληψίες το χρόνο, από τις 8000 αποστολές εμπορευμάτων που περνούν από το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης. Πολύ περισσότερες απ’ ό,τι σε άλλα αεροδρόμια. Αυτή η μέθοδος όμως φαίνεται να έχει αποτέλεσμα λέει η Γκέρλαχ: «Τα πρώτα χρόνια ένα στα πέντε δείγματα περιείχε παρασιτοκτόνα τα οποία ξεπερνούσαν τα επιτρεπόμενα όρια. Για ένα διάστημα τεσσάρων, πέντε ετών ήταν έτσι.»

Από το 2014 όμως και μετά, μόνο ένα στα οκτώ δείγματα εμφανίζει υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με την Γκέρλαχ αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτον στο ότι πολλοί εισαγωγείς αποφεύγουν πλέον το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης και δεύτερον – και αυτό είναι το θετικό στοιχείο- ότι όλο και περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να εισαγάγουν καθαρά προϊόντα.

Ralph Ahrens / Αλεξάνδρα Κοσμά, DW