Βροχές και αστραπές με τη χρήση λέιζερ

Ο έλεγχος των μετεωρολογικών συνθηκών αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί διακαή πόθο του ανθρώπου από την πρώτη στιγμή που έστρεψε το βλέμμα του προς τον ουρανό.

Σύντομα, ίσως η επιθυμία γίνει πραγματικότητα, χωρίς να χρειαστεί να χορέψουμε τον “χορό της βροχής”. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και του Κολεγίου Οπτικής και Φωτονικής του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα (UCF) αναπτύσσουν ένα λέιζερ υψηλής ενέργειας το οποίο θεωρητικά μπορεί να προκαλέσει βροχή ή αστραπές όταν στοχεύσει τα νέφη.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Photonics, η ακτίνα μπορεί να ενεργοποιήσει τον στατικό ηλεκτρισμό στα σύννεφα, προκαλώντας καταιγίδες κατ’ επιλογή.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να επιλεγεί το σωστό είδος ακτίνας λέιζερ.

Όταν μια ακτίνα λέιζερ γίνει πολύ ισχυρή, “συμπεριφέρεται” διαφορετικά σε σχέση με τις κανονικές συνθήκες: καταρρέει εκ των έσω” επισημαίνει ο Μάθιου Μιλς, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης στα Οπτικά και τα Λέιζερ του UCF.

Η κατάρρευση καθίσταται τόσο έντονη που τα ηλεκτρόνια στο οξυγόνο και το υδρογόνο της ατμόσφαιρας αποκολλώνται, δημιουργώντας ουσιαστικά πλάσμα, μια “σούπα ηλεκτρονίων”, προσθέτει.

Σε αυτή τη φάση, δημιουργείται για σύντομο χρονικό διάστημα ένα “νήμα φωτός”. Οι επιστήμονες προσπαθούν να διατηρήσουν αυτό το νήμα “ζωντανό” και να το επεκτείνουν σε μεγαλύτερο μήκος ελέγχοντας τελικά τις καταιγίδες και τις αστραπές.

Στοίχημα αποτελεί ο έλεγχος της ακτίνας κοντά στα σύννεφα ώστε να γίνει δηλαδή εφικτή η πρόκληση της καταιγίδας, αλλά οι ερευνητές να μην κινδυνέψουν από τους κεραυνούς, αναφέρει το econews.