ΕΛΓΑ: Παράνομη η εκταμίευση 1,8 εκατ. € από την ΠΑΣΕΓΕΣ

ΕΛΓΑ: Παράνομη η εκταμίευση 1,8 εκατ. € από την ΠΑΣΕΓΕΣ

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί “η παράνομη, άδικη και αναγκαστική εκταμίευση” από τους λογαριασμούς του ΕΛΓΑ ποσού ύψους 1,8 εκατ. ευρώ από την ΠΑΣΕΓΕΣ “για δήθεν αξιώσεις της, από οικονομική ενίσχυση για το έτος 2015“, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΑ.

Ποιοι κρύβονται πίσω από τις ενέργειες της πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ και πως γίνεται ένας κρατικός Οργανισμός να δέχεται “αναγκαστικές εκταμιεύσεις” υπέρογκων ποσών την ίδια στιγμή που ζητά από τους παραγωγούς να πληρώνουν όλο και περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές;

Οι δραστηριότητες της ΠΑΣΕΓΕΣ και οι οικονομικές ενισχύσεις που ελάμβανε από το κράτος – πάνω από 33 εκατομμύρια ευρώ, από τα έτη 1994 μέχρι το και έτος 2012 – ελέγχθηκαν και ελέγχονται. Μετά την ψήφιση του νόμου 4015/2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν καταγγελίας ήλεγξε αυτές τις οικονομικές ενισχύσεις προς την ΠΑΣΕΓΕΣ υπό το πρίσμα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

Οι ελληνικές αρχές και ο αρμόδιος εκάστοτε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από το έτος 2012 και μέχρι σήμερα ποτέ δεν ενέκριναν με υπουργική απόφαση τη συνέχιση οποιασδήποτε οικονομικής ενίσχυσης προς την ΠΑΣΕΓΕΣ, με αποτέλεσμα η ίδια να οδηγηθεί στα δικαστήρια.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ, παρά τα εκκρεμή δικαστήρια, κατάφερε να πετύχει  την έκδοση Διαταγής Πληρωμής κατά του ΕΛ.Γ.Α., η οποία εκδόθηκε από ένα Πρωτοδίκη Δικαστή Πολιτικού δικαστηρίου και όχι με τακτική δικαστική απόφαση. Κατά το νόμο και κατά πάγια νομολογία αρμόδια δικαστήρια για την επίλυση τέτοιων διαφορών είναι τα διοικητικά δικαστήρια.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, επέλεξε να παρουσιάσει ενώπιον του Δικαστή μεμονωμένα στοιχεία και έγγραφα, αποκρύπτοντας στοιχεία για την αληθινή θέση του ΕΛ.Γ.Α.., ενώ ο Δικαστής ποτέ δεν κάλεσε τον ΕΛ.Γ.Α. για εξηγήσεις.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο ΕΛ.Γ.Α.  διαβεβαιώνει ότι θα πετύχει την ανόρθωση της ζημίας, που σήμερα υπέστη ο Οργανισμός.