Η βλάστηση παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του πλανήτη και του ανθρώπου...

Η έλλειψη βλάστησης…μπορεί να σκοτώσει

Η βλάστηση παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του πλανήτη και του ανθρώπου. Η έλλειψή της ενδέχεται να στοιχίζει ζωές, όπως τουλάχιστον καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης της Αμερικανικής Δασικής Υπηρεσίας.

Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, η εισβολή ενός πράσινου σκαθαριού από την Ασία έχει οδηγήσει στην απώλεια 100 εκατομμυρίων δέντρων σε 15 ανατολικές και μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής. Παρότι το σκαθάρι εισβολέας πλήττει συγκεκριμένα δέντρα, ο θάνατος των τελευταίων φαίνεται πως έχει επηρεάσει και τον άνθρωπο.

«Η βασική μου υπόθεση ήταν ότι τα δέντρα επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, ο θάνατος 100 εκ. δέντρων μέσα σε 10 χρόνια θα πρέπει να έχει κάποια επίπτωση», δήλωσε στο PBS Newshour ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τζέφρι Ντόνοβαν. «Εάν λοιπόν απομακρύνουμε αυτά τα 100 εκ. δέντρα, πλήττεται και η υγεία των ανθρώπων. Βρήκαμε πως πράγματι κάτι τέτοιο ισχύει.»

Η μελέτη των ερευνητών της Δασικής Υπηρεσίας επικεντρώθηκε σε δεδομένα από σχεδόν 1.300 κομητείες, εξετάζοντας τις επιπτώσεις της απώλειας των δέντρων στην ανθρώπινη υγεία και λαμβάνοντας υπόψη άλλες μεταβλητές, όπως το εισόδημα, η φυλή ή το μορφωτικό επίπεδο.

Οι επιστήμονες είδαν ότι στις 15 πολιτείες, όπου το σκαθάρι έκανε την εμφάνισή του, έχασαν τη ζωή τους επιπλέον 15.000 άνθρωποι από καρδιαγγειακή νόσο και 6.000 περισσότεροι από λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού σε σχέση με περιοχές που δεν επλήγησαν. Μάλιστα όσο περισσότερα δέντρα κατέστρεφε το σκαθάρι, τόσο μεγαλύτερα ήταν τα ποσοστά θνησιμότητας, κάτι «λογικό γιατί συνήθως περνούν δύο με πέντε χρόνια μέχρι να πεθάνει ένα δέντρο», όπωςεξήγησε ο Ντόνοβαν.

Οι παρατηρήσεις, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, στο American Journal of Preventive Medicine, ήταν κοινές σε περιοχές με εντελώς διαφορετική δημογραφική σύνθεση, ανεξάρτητα από το εισόδημα, τη φυλή ή το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων.

«Ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα δέντρα ως μέρος των υποδομών δημόσιας υγείας. Εκτός από τα προφανή, δηλαδή να παρέχουν σκιά στα σπίτια μας και να κάνουν τις γειτονιές μας ομορφότερες, ίσως κάνουν κάτι πιο θεμελιώδες», είπε ο Ντόνοβαν. «Εκτός από απαραίτητα για το φυσικό μας περιβάλλον, είναι απαραίτητα και για την ευημερία μας.»