Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στην ιαπωνική αγορά

Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στην ιαπωνική αγορά

Επιμέλεια: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ελαιόλαδο

Οι ελληνικές εξαγωγές κινούνται ανοδικά τα τελευταία χρόνια ακολουθώντας την γενικότερη άνοδο της ιαπωνικής αγοράς. Το ύψος των ελληνικών εξαγωγών παρθένου ελαιολάδου κατά το 2014, ανήλθε σε €3,44 εκ. έναντι €2,80 εκ. το 2013.

Οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν το 2014 για πρώτη φορά την τελευταία 3ετία με ποσοστό 22,5%, σχεδόν δπλάσιο αυτού της αγοράς. Το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά όπου οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν ταχύτερα από την συνολική αγορά.

Η συνολική αύξηση των εισαγωγών στην Ιαπωνία ως προς την ποσότητα ανήλθε σε 9,1% το 2014 έναντι του 2013. Η αύξηση για την χώρα μας ανήλθε σε ποσοστό 8,5%, ενώ οι ιταλικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,5%, οι ισπανικές κατά 19,2% και οι τουρκικές μειώθηκαν κατά 11,5%.

Δεδομένου ότι εν αντιθέσει με τις κύριες ανταγωνίστριες χώρες μας, η δική μας δεν υλοποιεί στην Ιαπωνία κανένα πρόγραμμα προώθησης της εικόνας της ως παραγωγού ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η κυριώτερη δράση μας είναι η συμμετοχή μικρού αριθμού εταιρειών στην διεθνή έκθεση τροφίμων Foodex που διοργανώνεται στο Τόκυο (8-11/3/2016), η επιτάχυνση του ποσοστού μεταβολής των εξαγωγών μας είναι επιτυχία.

Παράλληλα, για τον μέσο καταναλωτή η Ελλάδα ενώ θεωρείται χώρα υγιεινής, σωστής διατροφής, δεν είναι ταυτισμένη με την παραγωγή ελαιολάδου ή ελαιών!

Η Ελλάδα διατηρείται στην 4η θέση των χωρών – προμηθευτών της ιαπωνικής αγοράς.

Το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών επί του συνόλου της αγοράς αυξήθηκε σε 2,% το 2014, από 1,8% το 2013, μειωμένο όμως σε σύγκριση με τα έτη 2012 και 2011 που ήταν 2,1% και 2,3% αντιστοίχως.

Στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται σταθερά η Ιταλία και η Ισπανία με μερίδια 51,7% και 38,9% αντιστοίχως. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Τουρκία με μερίδιο αγοράς 4,9%.

Εν συγκρίσει με το 2013, το 2014 η Ιταλία και η Τουρκία είδαν τα μερίδια αγοράς τους να υποχωρούν με ταυτόχρονη αύξηση των μεριδίων αγοράς της Ισπανίας και της Ελλάδας.

Οι εισαγωγές ελαιολάδου στην Ιαπωνία αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται αυξητικά.

Βαμβάκι

Το βαμβάκι βρίσκεται στην 1η θέση των ελληνικών εξαγωγών με αξία 12,9 εκ. € το 2014 και αύξηση 45% από το 2013.

Το μερίδιο αγοράς είναι 13,9% και βρισκόμαστε στην 3η θέση. Την πρώτη θέση έχουν οι ΗΠΑ με 42,1% και ακολουθεί η Αυστραλία με 20,6%.

Παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών (κονσέρβες, κ.λ.π.)

Οι εξαγωγές κονσερβών ροδακίνου υπέστησαν πτώση κατά 47,5% το 2014 με αξία που ανήλθε σε 1,9 εκ.€.. Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στις λοιπές κατηγορίες κονσερβών.

Ο ανταγωνισμός προέρχεται κυρίως από την Κίνα και δευτερευόντως από την Ν.Αφρική και την Ταϋλάνδη.

Γαλακτοκομικά

Οι εξαγωγές φέτας κινούνται σταθερά ανοδικά με αξία 170 χιλ. € και μεταβολή κατά 3% από το 2013.

Η αγορά γιαουρτιού έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης αλλά οι υψηλοί δασμοί καθιστούν σχεδόν απαγορευτική την εξαγωγή ελληνικού γιαουρτιού. Στην αγορά υπάρχει μόνον γιαούρτι της εταιρείας ΦΑΓΕ. Οι εξαγωγές το 2014 ανήλθαν σε αξία 57.147€ με αεροπορική μεταφορά του προϊόντος. Τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μικρά, όσο παραμένει η ίδια δασμολογική μεταχείριση.

Κοινό ζήτημα για όλες τις κατηγορίες προϊόντων είναι η έλλειψη αναγνωρισιμότητας. Χωρίς προγράμματα προώθησης και δεδομένης της απουσίας αξιόλογων ελληνικών εστιατορίων, οι δυνατότητες βελτίωσης είναι μικρές.

Νωπά φρούτα και λαχανικά

Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή στην Ιαπωνία από την Ελλάδα. Για να επιτραπεί απαιτούνται τα εξής:

α) η εκδήλωση ενδιαφέροντος εξαγωγής συγκεκριμένου προϊόντος από ελληνική εταιρεία

β) η σύναψη διακρατικού πρωτοκόλλου μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων Γεωργίας μετά από την αποστολή ερωτηματολογίου από την ιαπωνική πλευρά και την συμπλήρωσή του από την ελληνική

γ) η επιθεώρηση των εγκαταστάσεων της ελληνικής εταιρείας και η χορήγηση έγκρισης από την ιαπωνική πλευρά

Για κάθε προϊόν απαιτείται η επανάληψη της διαδικασίας και έως σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς

Προϊόντα κρέατος

Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή στην Ιαπωνία από την Ελλάδα. Για να επιτραπεί ισχύει παρομοίως η διαδικασία που περιγράφεται ανωτέρω για τα νωπά φρούτα και λαχανικά. Η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί αναλόγως της προέλευσης του κρέατος (βοδινό, χοιρινό, κλπ.)

Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση εισαγωγής προϊόντων χοιρινού κρέατος μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος της εταιρείας Creta Farms. Την διαδικασία κωλυσιεργεί το αρμόδιο ελληνικό Υπουργείο, καθώς δεν επιστρέφει συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο που υπέβαλε η ιαπωνική πλευρά ήδη από τα τέλη 2014.

Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, επίσης, από μικρή ελληνική εταιρεία για προϊόντα κρέατος αγριόχοιρου, αλλά η ιαπωνική πλευρά συνιστά να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει διαδικασία για να ξεκινήσει η επόμενη.

Στοιχεία από το γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκυο