Ελληνικά προϊόντα τροφίμων και ποτών στην Αλβανία

Πραγματοποιήθηκε στις 2.4.2014 έκθεση ελληνικών τροφίμων και ποτών στο ξενοδοχείο Sheraton των Τιράνων, η οποία διοργανώθηκε από το Γραφείο ΟΕΥ, σε συνεργασία με την αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης Carrefour του Ομίλου Μαρινόπουλος, με τίτλο «DISCOVER GREEK TASTE IN CARREFOUR», στο πλαίσιο προωθητικής δράσης με σκοπό την προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων των εν λόγω κλάδων στην αλβανική αγορά.

Η ως άνω εκδήλωση εγκαινίασε, ουσιαστικά, την ειδική περίοδο προβολής και παρουσίασης ελληνικών προϊόντων τροφίμων και ποτών, η οποία ξεκίνησε από 1 έως 13 Απριλίου στα δυο hyper markets του Carrefour, εντός των εμπορικών κέντρων TEG και QTU στα Τίρανα, και θα συνεχιστεί από 8 έως 20 Απριλίου στα υπόλοιπα 17 καταστήματα της αλυσίδας σε ολόκληρη την Αλβανία.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε, εκτός από την παρουσίαση και προβολή των ελληνικών προϊόντων σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα, γευσιγνωσία ελληνικών τροφίμων και ποτών.

Επιπλέον, με τη χρήση αποκλειστικά ελληνικών προϊόντων, ετοιμάστηκαν επιτόπου (σε “cooking corner”) και προσφέρθηκαν στους προσκεκλημένους παραδοσιακά εδέσματα (όπως λουκουμάδες, χαλβάς κλπ), ενώ στην σελίδα του Carrefour στο facebook αναρτήθηκαν συνταγές μαγειρικής που καλούν τους καταναλωτές να επιλέξουν συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα για να τις παρασκευάσουν. Επίσης, προβλήθηκε ειδικά επεξεργασμένο οπτικοαουστικό υλικό με διαφημιστικά βίντεο των εταιρειών και των προϊόντων που συμμετείχαν στην έκθεση, καθώς και βίντεο με στιγμιότυπα τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος από την Ελλάδα, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ζωντανή ελληνική μουσική.

Η ποικιλία και το πλήθος των ετικετών προϊόντων τροφίμων και ποτών τα οποία συμπεριλήφθηκαν στην ως άνω προωθητική δράση ήταν μεγάλη και ξεπέρασαν τις 100. Αναφέρονται ενδεικτικά τα ακόλουθα προϊόντα: κρασί, ούζο, αναψυκτικά, χυμοί, μπύρες, ελαιόλαδο, ελιές, χαλβάς, ταχίνι, μέλι, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, σουσάμι, μπαχαρικά, ξηροί καρποί, σοκολάτες, γκοφρέτες, καραμέλες, παγωτά και συναφή σνακ, αλεύρι, σιμιγδάλι, όσπρια, ζυμαρικά, αλλαντικά, τυριά, κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης, έτοιμες σαλάτες, κονσέρβες ψαριού και λοιπών μαγειρεμένων εδεσμάτων κ.α.. Επισημαίνεται ότι η ως άνω δράση έδωσε τη δυνατότητα για νέες συνεργασίες και την τοποθέτηση νέων ελληνικών προϊόντων στην αλβανική αγορά, τα οποία βρίσκονται ήδη στα ράφια των καταστημάτων.

Η εκδήλωση καλύφθηκε από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και προβλήθηκε στα βραδινά δελτία ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης και ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.