Ελληνικό ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές στη βελγική αγορά

Ελληνικό ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές στη βελγική αγορά

Το Βέλγιο, χώρα καθαρά εισαγωγική σε ελαιόλαδο, καλύπτει τις ανάγκες της εσωτερικής ζήτησης με εισαγωγές κυρίως από την Ισπανία και την Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό από την Γαλλία, την Ελλάδα και την Τυνησία. Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό ελαιόλαδο αναγνωρίζεται για την ανώτερη ποιότητά του και την υψηλή διατροφική αξία του, και παρ’όλη τη σχετικά ανταγωνιστική τιμή του, παραδοσιακά ο Βέλγος καταναλωτής προτιμά το ισπανικό ή ιταλικό λάδι.

Αυτή τη στιγμή για την βελγική αγορά ελαιολάδου υπάρχει αφθονία προσφοράς, με αρκετά εξειδικευμένα προϊόντα και στροφή της ζήτησης προς ποιοτικά ελαιόλαδα, και βιολογικής καλλιέργειας, σε προσιτές ωστόσο τιμές.

Το ελληνικό ελαιόλαδο διοχετεύεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, στην ελληνική ομογένεια και τα ελληνικά εστιατόρια του Βελγίου, βασικά μέσω του δικτύου των εισαγωγέων και διανομέων ελληνικών τροφίμων. Πάντως, έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια μια ελάχιστη αύξηση κατανάλωσης ελληνικού ελαιολάδου από μέρους βελγικών νοικοκυριών, ενώ πέραν του «ελληνικού δικτύου διανομής» ορισμένες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται με αρκετή επιτυχία στις βελγικές αλυσίδες διανομής και λιανεμπορίου.

Επιτραπέζιες ελιές

Στην βασική κατηγορία ελιών που εξάγει η χώρα μας στο Βέλγιο, τις διατηρημένες σε άλμη, η αξία των εξαγωγών μας το 2013 ανήλθε σε 8,79 εκατ. € (μείωση 16%) που αντιστοιχεί σε μερίδιο 24% των συνολικών βελγικών εισαγωγών (ύψους 36,84 εκατ. €).

Οι κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας στη βελγική αγορά των επιτραπέζιων ελιών σε άλμη είναι πρωταρχικά το Μαρόκο που το 2013 εξήγε ελιές αξίας 11,92 εκατ. € (μερίδιο 32%), η ανερχόμενη Τουρκία με εξαγωγές 6,60 εκατ. € (μερίδιο 18%) και η Ισπανία με εξαγωγές 4,07 εκατ. € και μερίδιο 11%. Ακολουθούν οι Ολλανδία με 2,27 εκατ. € (μερίδιο 6%), Γερμανία με 1,31 εκατ. € (μερίδιο 4%), Γαλλία με 512,29 χιλ. € (μερίδιο 1%) και Ιταλία με 461,04 χιλ. € (μερίδιο 1%).

Όσον αφορά τις ελιές που είναι διατηρημένες σε ξύδι / οξικό οξύ, η χώρα μας κατέχει μικρό μερίδιο των βελγικών εισαγωγών το 2013 (μόλις 0,5%, εξαγωγές 5,36 χιλ. €), ενώ τα μεγαλύτερα μερίδια έχουν η Τουρκία (32%, εξαγωγές 363,47 χιλ. €), η Γαλλία (17%, εξαγωγές 191,69 χιλ. €), η Γερμανία (15%, εξαγωγές 172,92 χιλ. €) και η Ισπανία (13%, εξαγωγές 152,88 χιλ €).

Οι επιτραπέζιες ελιές που εισάγονται από τις ανταγωνίστριες χώρες στο Βέλγιο διαφοροποιούνται σημαντικά τόσο ως προς τις ποικιλίες και την ποιότητα, όσο και ως προς την τιμή τους. Συγκεκριμένα, οι ελιές από τις εν λόγω χώρες είναι αφαλατισμένες, ήτοι έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία ώστε να μην είναι αλμυρές. Επιπλέον, είναι πολύ πιο λεπτές και μικρές από τις ελληνικές επιτραπέζιες ελιές με αποτέλεσμα να είναι και πιο φθηνές (περισσότερα κομμάτια ανά κιλό).

Οι επιτραπέζιες ελιές ελληνικής προέλευσης είναι κατά ποσοστό πλησίον του 60% πράσινες ελιές (είτε ολόκληρες είτε εκπυρηνωμένες και γεμιστές με αμύγδαλο, φέτα ή κόκκινη πιπεριά) και κατά ποσοστό περίπου 40% ελιές καλαμών και μαύρες ελιές.

Οι βασικοί πελάτες επιτραπέζιων ελιών στο Βέλγιο είναι οι υπήκοοι μεσογειακών χωρών (Ιταλοί, Ισπανοί, Έλληνες, Μαροκινοί, Τούρκοι, Τυνήσιοι κλπ.), οι οποίοι αποτελούν σημαντικό ποσοστό των κατοίκων του Βελγίου. Μετά από αυτούς, σημαντικοί πελάτες – στόχοι είναι και οι προερχόμενοι από βαλκανικές χώρες, στις διατροφικές συνήθειες των οποίων συμπεριλαμβάνεται η επιτραπέζια ελιά. Απεναντίας, οι Βέλγοι δεν συνηθίζουν να καταναλώνουν ελιές, μολονότι την τελευταία δεκαπενταετία η τάση αυτή φαίνεται να ανατρέπεται.