Ελληνική κομπόστα ροδάκινου στις ΗΠΑ

Η παραγωγή ροδάκινων στις ΗΠΑ

Η εγχώρια παραγωγή ροδακίνων εκτείνεται σε 23 πολιτείες, εκ των οποίων πρώτες αναδεικνύονται η Καλιφόρνια, η Νότια Καρολίνα, η Γεωργία και η Νέα Ιερσέη. Τα πρωτεία, σε ότι αφορά την κομπόστα ροδάκινου, κατέχει η Καλιφόρνια, με περίπου 97% της συνολικής εγχώριας παραγωγής.

Από τη συνολική παραγωγή (περί τους 965 χιλ τόνους), οι 475 χιλ. αφορούν σε εξεργασμένα ροδάκινα, με 364,6 χιλ. εξ αυτών να αφορούν σε κομπόστες.

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση παρασκευασμένων ροδάκινων έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας τις 3 λίβρες κατ’ έτος (2009) από 7 λίβρες (δεκαετία ’70).

Η μέση τιμή παραγωγού ανέρχεται σε 345 δολάρια ανά τόνο, βάσει στοιχείων του 2012.

Οι ΗΠΑ είναι μικρός σχετικά εξαγωγέας παρασκευασμένων ροδάκινων. Αντιθέτως, οι αμερικανικές εισαγωγές κομπόστας ροδάκινου είναι σημαντικές, προσεγγίζοντας τα 90 εκ. δολ. το 2012 (+4%). Σημαντικότερη πηγή προέλευσης, καλύπτοντας τα 2/3 του συνόλου (περί τα 60 εκ.), είναι η  Κίνα.

Εισαγωγές από Ελλάδα

Οι εισαγωγές ελληνικής κομπόστας ροδάκινου εμφανίζουν ραγδαία αύξηση τα τελευταία έτη, με αποκορύφωμα το 2013 όταν και έφθασαν τα 27 εκ. δολάρια.

Ως αποτέλεσμα αυτής της ραγδαίας αύξησης, η Ελλάδα αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών που προμηθεύουν την αμερικανική αγορά, με ποσοστό που αντιστοιχεί περί του 19 % του συνόλου, σε όρους αξίας εξαγωγών.

Απόσπασμα έκθεσης του γραφείου ΟΕΥ Νέας Υόρκης, Παναγιώτης Στρούζης