Ελληνική κονσέρβα ροδάκινο επιλέγουν οι Κορεάτες

Ελληνική κονσέρβα ροδάκινο επιλέγουν οι Κορεάτες

Την ελληνική κονσέρβα ροδάκινο δείχνουν να προτιμούν οι Κορεάτες καταναλωτές, με τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου Ε.Ε.- Ν. Κορέας να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην επάνοδο του ελληνικού προϊόντος στην ξένη αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στη Σεούλ.

Η εμπορική συμφωνία που άλλαξε τα δεδομένα

Οι ασφυκτικές πιέσεις από τις εισαγωγές από Κίνα, Ταϊλάνδη, Ν. Αφρική και Χιλή οδήγησαν σε μηδενισμό των εξαγωγών μας ουσιαστικά το 2010, αλλά η θέση σε ισχύ της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών Ε.Ε. – Ν. Κορέας τον Ιούλιο του 2011 ανέστρεψε πλήρως την τάση.

Ο λόγος, η σταδιακή κατάργηση του υψηλότατου εισαγωγικού δασμού ο οποίος τελικά μηδενίστηκε το 2018.

Πλέον η Ελλάδα έχει θέσει σχεδόν πλήρως στο περιθώριο τις παραδοσιακές ανταγωνίστριες χώρες (Κίνα, Νότια Αφρική, Χιλή), αποσπώντας κυριαρχικό μερίδιο αγοράς της τάξης του 70%, το οποίο μάλιστα εξακολουθεί να παρουσιάζει ανοδικές τάσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου Ο.Ε.Υ της ελληνικής πρεσβείας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, η αξία των εξαγωγών μας σημείωσε νέα κατακόρυφη άνοδο της τάξης του 68,6%.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας εδώ.