Σύμφωνα με δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, έκανε την εμφάνισή του περονόσπορος στις υπαίθριες καλλιέργειες με κολοκυθιές και επιτραπέζιες και βιομηχανικές τομάτες μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.
- νύχτες με υψηλή σχετική υγρασία,
- νεφοσκεπείς ημέρες,
- βροχερές ημέρες,
- με ομίχλες το απόγευμα.
Κολοκυθιά
Συμπτώματα:
Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις.
Συμβουλές:
- Απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων από τα φυτά.
- Ψεκασμός των φυτών μόνο μετά την διαπίστωση του παθογόνου με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες.
Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα.
Τομάτα
- Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό – γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις.
- Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση
- Στους καρπούς διάχυτες γκριζοπράσινες μέχρι καστανές βυθισμένες περιοχές, οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον καρπό.
Συμβουλές:
- Fosetyl-aluminium,
- Pyraclostrobin,
- Propipineb,
- Azoxystrobin,
- Metalaxyl-m, κ.α..
Εμφάνιση του εντόμου Θρίπα σε υπαίθριες καλλιέργειες κολοκυθιάς
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και είναι φορέας ιώσεων.
Συστήνεται να γίνει ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για:
- την αναλογία χρήσης,
- την συνδυαστικότητα,
- τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας
- το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και
- τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.