Στην πραγματικότητα, ένα και μοναδικό μήλο, μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα και θα μπορούσε να γλιτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές...

Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα. Ή μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα;

ΒΙΝΤΕΟ

Επάνω στη ρήση “Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα” γίνονται οι περισσότερες προσπάθειες για να διαφημιστεί η καλή και σωστή διατροφή. Πλέον τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά για να σταθεί κανείς μόνο εκεί.

Στην πραγματικότητα, ένα και μοναδικό μήλο, μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα και θα μπορούσε να γλιτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

725.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο και αυτό κοστίζει στους πολίτες και φορολογούμενους της Αμερικής 94 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιατρικά έξοδα για την θεραπεία των ασθενειών. Η τελευταία επιστημονική έρευνα δείχνει ότι αν οι Αμερικανοί κατανάλωναν μια μερίδα φρούτων ή λαχανικών παραπάνω ημερησίως, οι 30.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως μόνο από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, θα μπορούσαν να αποτραπούν. Τα περιστατικά αυτά έχουν κόστος θεραπείας 5 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία βγαίνουν από τον εθνικό προϋπολογισμό και αν αναλογιστούμε πως το ποσό αυτό μπορεί να καλύψει την μαναβική ενός έτους για 1,8 εκατομμύρια Αμερικανούς, τότε έχουμε μια εξίσωση που μπορεί να σώσει ζωές.

Μπορεί λοιπόν η υγιεινή διατροφή να έχει αποκτήσει συμμάχους ακόμη και τους οικονομολόγους αλλά στην Αμερική υπάρχουν τεράστια προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν και η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει καμία διάθεση να συμμεριστεί την ανάγκη για δραματικές αλλαγές στο τραπέζι των καταναλωτών. Το πρόχειρο φαγητό είναι στην κορυφή της φτηνής τροφικής αλυσίδας και οι πιο υγιεινές τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά αδυνατούν να το ανταγωνιστούν. Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια επιδοτήσεων σε αγρότες που καλλιεργούν καλαμπόκι ‘η σόγια, τα οποία χρησιμοποιούνται για να κάνουν ανθυγιεινά επεξεργασμένα τρόφιμα ενώ τα ψίχουλα που μένουν, πάνε στους ελάχιστους θαρραλέους παραγωγούς που θέλουν να αναπτύξουν καλλιέργειες, πολύ πιο σημαντικών για την υγεία, οπωρολαχανικών.

Το παρακάτω video ανήκει στον ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό οργανισμό Concerned Scientists που απαρτίζεται από μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων και παροτρύνει τον Αμερικανικό λαό, να ενδιαφερθεί και να διεκδικήσει αυτό το μήλο που δικαιούται και που μπορεί να του σώσει τη ζωή. Το ότι τόση ώρα μιλάμε για την Αμερική σημαίνει απλά ότι τα στοιχεία έχουν προέλθει από εκεί αλλά η ιστορία του μήλου αγγίζει πια σχεδόν όλο τον πλανήτη, οπότε μας αφορά όλους.

Lifo.gr