Οι ενδείξεις είναι ξεκάθαρες: Υπάρχει κλιματική αλλαγή!

Νέα ηχηρή προειδοποίηση για την κλιματική αλλαγή απευθύνουν τα μέλη της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), επισημαίνοντας ότι οι συνέπειές της ήδη γίνονται αισθητές.

Σε έκθεσή τους κάνουν λόγο για «απότομες, απρόβλεπτες και πιθανώς μη αναστρέψιμες αλλαγές» και καλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Οι ενδείξεις είναι ξεκάθαρες: τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα αυξάνονται. Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Η Άνοιξη έρχεται νωρίτερα. Τα παγοκαλύμματα λιώνουν.

Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Οι βροχοπτώσεις και οι ξηρασίες μεταβάλλονται. Οι καύσωνες επιδεινώνονται, όπως και οι ακραίες βροχοπτώσεις. Οι ωκεανοί οξειδώνονται», γράφουν μεταξύ άλλων.

Η 18σέλιδη έκθεση με τίτλο «Όσα Γνωρίζουμε» είναι γραμμένη σε πολύ απλό ύφος και δεν περιλαμβάνει νέα στοιχεία. Παρ’ όλα αυτά, η ένωση που αριθμεί περισσότερα από 121.000 μέλη φιλοδοξεί, αρχίζοντας από αυτό το κείμενο, να ενημερώσει το ευρύ κοινό για τα αίτια και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup, είναι πολύ χαμηλά στη λίστα των ζητημάτων, τα οποία απασχολούν τους Αμερικανούς.

Η AAAS αναγνωρίζει ότι, παρά τις «ξεκάθαρες ενδείξεις», οι Αμερικανοί δεν έχουν κατανοήσει τους κινδύνους των μεταβολών τόσο ώστε να κινητοποιηθούν για να συμβάλουν στην αποτροπή μιας κλιματικής καταστροφής.

«Ως επιστήμονες, ο ρόλος μας δεν είναι να λέμε στους ανθρώπους τι να κάνουν», αναφέρουν στην έκθεση οι ερευνητές. «Θεωρούμε όμως πως είναι καθήκον μας ως επαγγελματίες να διασφαλίσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, ότι οι άνθρωποι κατανοούν αυτά που γνωρίζουμε: η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή συμβαίνει, αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο απότομων, απρόβλεπτων και πιθανώς μη αναστρέψιμων αλλαγών – η αντιμετώπισή τους τώρα θα περιορίσει τους κινδύνους και το κόστος της ανάληψης δράσης.»

Την προσεχή εβδομάδα, η Διεθνής Κυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή συνέρχεται στην Ιαπωνία για να παρουσιάσει και επίσημα το δεύτερο από τα τρία τμήματα της τελευταίας έκθεσης-αξιολόγησής της, το οποίο επικεντρώνεται στο πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις βροχοπτώσεις, τους καύσωνες, τη στάθμη των υδάτων, τα ιχθυαποθέματα και την επισιτιστική ασφάλεια.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, η οποία υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της τμήματα της έκθεσης, οι συντάκτες της προειδοποιούν για εκτοπισμούς εκατομμυρίων ανθρώπων έως τα τέλη του αιώνα, για αύξηση του κινδύνου συρράξεων και για πλήγμα τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση του ευρωβαρόμετρου για την κλιματική αλλαγή

Κλιματική Αλλαγή: Αποδείξεις και Αίτια

Ζώντας στην άρνηση: Κλιματική Αλλαγή, Συναισθήματα και Καθημερινή Ζωή