Μεγάλο ενδιαφέρον από Κίνα για νωπά ελληνικά οπωροκηπευτικά

Μεγάλο ενδιαφέρον από Κίνα για νωπά ελληνικά οπωροκηπευτικά

Εν όψει της μετάβασης κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Αντιπρόεδρο κ. Δραγασάκη στην Κίνα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT) παρουσίασε τα προβλήματα και αιτήματα των επιχειρήσεων του κλάδου που πρέπει να τεθούν εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς κατά την συνάντηση με τις κινεζικές αρχές.

Η αγορά της Κίνας είναι μια αγορά που έχει ενδιαφέρον για τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα υψηλής ποιοτικής και ανταγωνιστικής παρουσίας στην παγκόσμια αγορά και η αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας .

Από τα ελληνικά νωπά οπωροκηπευτικά, αυτά που έχουν τα παραπάνω γνωρίσματα είναι τα ακτινίδια, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, τα επιτραπέζια σταφύλια, τα μανταρίνια (κλημεντίνες κλπ), και τα πορτοκάλια.

Τα ακτινίδια αποτελούν το μοναδικό προϊόν για το οποίο έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα ως χώρα να λάβουμε έγκριση εισαγωγής  στην Κίνα“, αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης ειδικός Σύμβουλος του INCOFRUIT. “Από την εμπορική περίοδο 2011/2012, το ελληνικό ακτινίδιο έχει μία πολύ καλή παρουσία στις αγορές της Κίνας, με αποτέλεσμα την εμπορική περίοδο 2013/2014, να εξαχθούν συνολικά 2.211 τόνοι αξίας 3.068.018 €, από 10 εξαγωγικούς φορείς που έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί από το αρμόδιο κινεζικό Υπουργείο και για την τρέχουσα περίοδο εκτιμάται ότι θα υπερβούν τους 4.000 τ .”

Η παρουσία μας στην εν λόγω αγορά, μας έδωσε το μήνυμα ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για εισαγωγή και άλλων προϊόντων όπως κεράσια, δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια, μανταρίνια και πορτοκάλια“.

Στις 7/12/2012 υπήρξε συμφωνία μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υφυπουργού Γεωργίας της Κίνας, «περί επέκτασης του Πρωτοκόλλου Ελλάδος-Κίνας για τα ακτινίδια και για άλλα οπωροκηπευτικά προϊόντα». Το σημαντικότερο θέμα/εκκρεμότητα που αφορά τις εξαγωγές συνίσταται στην άμεση επέκταση του υφιστάμενου πρωτοκόλλου, με ενσωμάτωση και των προϊόντων κεράσια, δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια, μανταρίνια και πορτοκάλια, δεδομένης της ήδη θετικής ανταπόκρισης για το θέμα αυτό από την κινεζική πλευρά.

Επειδή πιστεύουμε ότι η Κίνα θα αποτελεί στο μέλλον έναν από τους κύριους παραλήπτες ορισμένων οπωροκηπευτικών προϊόντων μας, η αγορά της θα πρέπει να προσεχθεί και να επιδιωχθεί η διατήρηση της φήμης των ελληνικών προϊόντων και η αύξηση του μεριδίου μας σ’αυτήν, άμεσα και όχι μετά από 2-4 έτη, όταν πια οι ανταγωνιστές μας θα έχουν πλήρως επικρατήσει και εγκατασταθεί στην αγορά.“, σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.