Ένταξη περισσότερων περιοχών στις αποζημιώσεις για τον περονόσπορο 2011

Ένταξη περισσότερων περιοχών στις αποζημιώσεις για τον περονόσπορο 2011

Τον Μάιο του 2015, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΠΕΝ με την παρουσία του υπουργού κ. Ε. Αποστόλου και του Γ.Γ. κ. Δ. Γελαλή, η ΚΕΟΣΟΕ τεκμηρίωσε βάσει στοιχείων την αναγκαιότητα επανεξέτασης των δεδομένων οινοπαραγωγής και σταφυλικής παραγωγής, νομών που είχαν εξαιρεθεί από τις αποζημιώσεις του περονόσπορού του 2011.

Οι νομοί για τους οποίους η ΚΕΟΣΟΕ ζήτησε τη διερεύνηση των στοιχείων, όχι μόνο είχαν φυσική μείωση της οινοπαραγωγής τους, αλλά η μείωση αυτή προέκυπτε και από επίσημα στοιχεία του υπουργείου.

Από το Μάιο μέχρι το τέλος Ιουλίου το ΥΠΑΠΕΝ συνεργάστηκε με τις ΔΑΟΚ των νομών Ζακύνθου, Λευκάδας, Ηλείας, Αχαΐας, Λάρισας, Ανατ. Αττικής, Δ. Αττικής και Καρδίτσας, προκειμένου να επεξεργαστούν εκ νέου τα στοιχεία, βάσει κυρίως Δηλώσεων Συγκομιδής ή Αναλυτικών Δηλώσεων Παραγωγής που υποβάλλουν οι συνεταιρισμοί.

Από την διερεύνηση προέκυψε ότι οι νομοί Αττικής, Ζακύνθου, Λάρισας, Καρδίτσας εμφάνιζαν παραγωγή μειωμένη άνω του 30%, ζημιά η οποία υπάγεται στις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ για τον περονόσπορο του 2011.

Στους υπόλοιπους νομούς η ζημιά είναι κατώτερη του 30% (με εξαίρεση τη Λευκάδα, όπου θα συνεχιστεί η διερεύνηση) και συνεπώς οι νομοί Αχαΐας και Ηλείας δεν θα ενταχθούν στις αποζημιώσεις.

Υποχρεωτική η Δήλωση Συγκομιδής

Οι αμπελουργοί θα πρεπει να γνωρίζουν ότι οι Δηλώσεις Συγκομιδής και φέτος είναι υποχρεωτικές να υποβληθούν ηλεκτρονικά και ότι είναι ανακριβές αυτό που ανακοινώθηκε σε ιστοσελίδες και στον τύπο ότι η υποβολή τους είναι προαιρετική.

Μόνο η υποχρέωση των αμπελουργών που παράγουν οίνο και υποβάλλουν Δηλώσεις Παραγωγής είναι φέτος προαιρετικό να υποβληθούν ηλεκτρονικά. Είναι όμως υποχρεωτικό να υποβληθούν έντυπα στις ΔΑΟΚ.