Στόχος του ΥπΑΑΤ η παραγωγή της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης

Στόχος του ΥπΑΑΤ η παραγωγή της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης

Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία και με όσα ανέφερε ο υφυπουργός κ. Κουκουλόπουλος στη Βουλή, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που συνέπεσαν με την περίοδο συγκομιδής, στα τεύτλα έχουμε παρατηρείται το εξής πρόβλημα: Πέφτει ο σακχαρικός τίτλος, το pol και αντιστοίχως αυξάνεται το βάρος, το οποίο απομειώνει – κατά κάποιο τρόπο- την απώλεια του παραγωγού από τη μείωση του σακχαρικού τίτλου του τεύτλου.

Ο κ. Κουκουλόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τελική τιμολογιακή πολιτική θα καλύψει αυτή τη διαφορά.

Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές της ολοκληρωμένης διαχείρισης τεύτλων ο κ. Κουκουλόπουλος διευκρίνισε πως μόλις αποσταλούν από τις ΔΑΟΚ, που είναι οι αρμόδιες Υπηρεσίες από τις περιφέρειες της χώρας, οι τελικές καταστάσεις των τευτλοπαραγωγών για την ολοκληρωμένη του 2012 και του 2013, πρόκειται να πληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες όλοι οι δικαιούχοι, αφού έχει εξασφαλιστεί το σύνολο της πίστωσης.

Τα εργοστάσια ζάχαρης

Σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο, η διατήρηση σε λειτουργία τριών εργοστασίων ήταν κατάφορα σε βάρος του παραγωγού. “Όταν καλλιεργούμε τα τελευταία τρία χρόνια το ¼ αυτού που δικαιούμαστε και μπορεί να κρατήσει όρθια τρία εργοστάσια και τα κρατάμε και τα τρία σε λειτουργία, τι προκαλούμε; Χαμηλότερες τιμές για τον παραγωγό, πέραν των δημοσιονομικών προβλημάτων που δεν μπορεί κανείς να τα προσπερνάει… Με την παραγωγή που έχουμε αυτήν τη στιγμή, δεν δικαιολογείται να έχουμε περισσότερα από ένα εργοστάσια, διότι δεν καλύπτουμε καν το 100% της δυναμικότητας του ενός εργοστασίου. “, είπε χαρακτηριστικά.

Στόχος του υπουργείου είνα να καλλιεργείται και να επεξεργάζεται στην Ελλάδα η εθνική ποσόστωση. “Δεν δέχομαι κατηγορίες περί κλεισίματος εργοστασίων, γιατί εάν καταφέρουμε και πιάσουμε την παραγωγή, εάν δηλαδή έχουμε τευτλοκαλλιέργεια, τότε είναι απαραίτητο να ανοίξει και άλλο εργοστάσιο, γιατί δεν επαρκεί το εργοστάσιο στο Πλατύ“, ανέφερε κλείνοντας ο κ. Κουκουυλόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Τίτλοι τέλους για την καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων στην Ελλάδα…