Εντοπισμός κρούσματος γρίπης των πτηνών στην Τουρκία

Εντοπισμός κρούσματος γρίπης των πτηνών στην Τουρκία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σημερινής Hurriyet, κρούσμα της γρίπης των πουλερικών εντοπίστηκε χθες στην περιοχή Edincik, ΒΔ της Τουρκίας, όπου εκτρέφονται 1,2 εκατ. κοτόπουλα, κυρίως για λόγους ωοπαραγωγής.

Ο εντοπισμός έγινε κατόπιν έρευνας που διεξήγαγε το τουρκικό Υπουργείο Αγροτικής Παραγωγής και Κτηνοτροφίας στην περιοχή, μετά το θάνατο 40.000 πουλερικών το τελευταίο τετράμηνο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Bandιrma κ. Ali Mantı, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας από την εξάπλωση της ασθένειας, καθώς η περιοχή έχει τεθεί σε καραντίνα και έχει ξεκινήσει η απολύμανση των εγκαταστάσεων. Επιπλέον, έχει απαγορευτεί κάθε εμπορική και εξαγωγική δραστηριότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Βιομηχανιών Πουλερικών κ. Sait Koca, η μετάδοση του ιού της γρίπης πιθανολογείται ότι έγινε από αποδημητικά πουλιά, των οποίων η διαδρομή διέρχεται από την Bandιrma. Ανησυχίες, ωστόσο, εγείρονται για τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας στις μονάδες του Edincik, όπου λειτουργούν 132 πτηνοτροφεία, εκτροφής 1,2 εκατ.κοτόπουλων από τα συνολικά 250 εκατ.κοτόπουλα που παράγονται ετησίως στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που εκδηλώθηκε η γρίπη των πουλερικών στην Τουρκία ήταν το 2006, όπου οι ζημιές που οι ορνιθοπαραγωγοί υπέστησαν υτολογίζονται σε 300 εκατ.τ.λίρες σε διάστημα μόλις δύο μηνών, ενώ σοβαρό πλήγμα είχε δεχθεί και ο τουρισμός στην Τουρκία την χρονιά εκείνη.