Επανεξέταση της Συμφωνίας για τη φέτα

Επανεξέταση της Συμφωνίας για τη φέτα

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που διεξήχθη χθες, Δευτέρα 16 Μαρτίου στις Βρυξέλλες με θέμα τις Διεθνείς Συμφωνίες, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, έθεσε στο τραπέζι το θέμα της προστασίας των Γεωγραφικών ενδείξεων και ειδικότερα, το θέμα της φέτας.

«Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι αλλά και το σύνολο της κοινής γνώμης στη χώρα μου είναι δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για την Συμφωνία Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας (CETA), ιδιαίτερα στο σκέλος που αναφέρεται στην προστασία της εμβληματικής ελληνικής Γεωγραφικής Ένδειξης, της Φέτας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.

Με βάση το σχετικό κείμενο για την Συμφωνία Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας (CETA), επιτρέπεται η χρήση του όρου Φέτα από οποιονδήποτε έκανε εμπορική χρήση αυτής της ονομασίας πριν την 18.10.2013 και επιπλέον επιτρέπεται η χρήση του όρου Φέτα από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, αρκεί να συνοδεύεται από εκφράσεις όπως «τύπου», «είδους», «στυλ», κλπ. «Κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει αποδεκτό» δήλωσε ο κ. Αποστόλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, με τις απόψεις του Υπουργού συμφώνησαν άλλα κράτη- μέλη, όπως η Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Κύπρος, Σλοβενία κ.λ.π., πράγμα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επανεξέταση του θέματος.