Το επεξεργασμένο κρέας προκαλεί καρκίνο – Μειώστε την κατανάλωσή του

Το επεξεργασμένο κρέας προκαλεί καρκίνο – Μειώστε την κατανάλωσή του

ΒΙΝΤΕΟ

Τελικά το επεξεργασμένο κρέας, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και το ζαμπόν, προκαλεί καρκίνο, αποφαίνεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Επεξεργασμένο είναι το κρέας που έχει τροποποιηθεί ώστε να επεκταθεί η διάρκεια ζωής του ή η γεύση του με διαδικασίες όπως το πάστωμα, το κάπνισμα ή με προσθήκη συντηρητικών.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Γραφείου για την Έρευνα του Καρκίνου του ΠΟΥ, 50 γραμμάρια κατεργασμένου κρέατος καθημερινά (δηλαδή λιγότερες από δύο φέτες μπέικον) αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%.

Η νέα αξιολόγηση γύρω από το επεξεργασμένο και το κόκκινο κρέας βασίζεται στον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου που έχει παρατηρηθεί σε αρκετές επιδημιολογικές μελέτες. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, αποτελεί έναν από τις συχνότερες μορφές καρκίνου. Στις ΗΠΑ μάλιστα, αποτελεί το δεύτερο συχνότερο αίτιο θανάτου που οφείλεται στον καρκίνο και, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μόνο το 2012 στοίχισε τη ζωή σε 50.000 άτομα.

Επίσης, τα κόκκινα κρέατα είναι πιθανόν καρκινογόνα, αλλά λόγω περιορισμένων επιστημονικών δεδομένων, το συμπέρασμα δεν είναι καταληκτικό.

Η έκθεση καταλήγει στο παραπάνω συμπεράσμα μετά από ενδελεχή μελέτη και αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων επί του θέματος.

Και έτσι πλέον το επεξεργασμένο κρέας εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με το πλουτώνιο και το αλκοόλ ως προς τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου.

Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι, η κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος έχει την ίδια βαρύτητα στην πρόκληση καρκίνου με το κάπνισμα.

«Για κάθε άτομο ξεχωριστά, ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος παραμένει μικρός, αλλά αυτός αυξάνει με την ποσότητα που καταναλώνει» αναφέρει σε δήλωσή του από Κουρτ Στράιφ, εκ μέρους του ΠΟΥ.

Πάντως, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι γενικά το κρέας έχει και οφέλη για τον οργανισμό του ανθρώπου.

«Η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κόψουμε τελείως το κόκκινο ή το επεξεργασμένο κρέας από την διατροφή μας» καθησυχάζει από την πλευρά του ο καθηγητής Τιμ Κι από τον βρετανικό οργανισμό έρευνας για τον καρκίνο Cancer Research UK και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Ωστόσο, αν κάποιος καταναλώνει κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας πολύ συχνά, τότε καλό θα ήταν να το μετριάσει. Το να φάει κανείς ένα σάντουιτς με μπέικον μια στο τόσο δεν είναι τόσο κακό, αρκεί κατά βάσει να ακολουθεί ένα υγιεινό διατροφικό μοτίβο».