Επιλεκτική άρση του ρωσικού εμπάργκο;

Επιλεκτική άρση του ρωσικού εμπάργκο;

Η Ρωσία ενδέχεται να εξαιρέσει περίπου 20 εταιρείες στην Ουγγαρία, την Ελλάδα και την Κύπρο από το εμπάργκο που επιβάλλει στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ, μετέδωσε την Τρίτη το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο δήλωση ανώτερου αξιωματούχου.

Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία επέβαλε πέρυσι την απαγόρευση στις εισαγωγές τροφίμων από την 28μελή ΕΕ, ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας για τον ρόλο της στην κρίση στην Ουκρανία, αρνούμενη σε πολλούς παραγωγούς τροφίμων την πρόσβαση στη μεγάλη ρωσική αγορά.

Η ισχύς του ρωσικού εμπάργκο σε εισαγωγές τροφίμων αξίας περίπου εννέα δισ. δολαρίων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και μερικές άλλες χώρες πρόκειται να λήξει στις 7 Αυγούστου. Ενδέχεται ωστόσο να παραταθεί εάν συνεχιστεί η εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Μόσχας

Ο Σεργκέι Ντάνκβερτ, επικεφαλής της ρωσικής κτηνιατρικής υπηρεσίας δήλωσε πως η απαγόρευση θα μπορούσε να αρθεί για 15 Ούγγρους και λίγους Έλληνες και Κύπριους παραγωγούς, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Περίπου 6.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξήγαν προϊόντα τροφίμων στη Ρωσία πριν από το εμπάργκο και υποκαθίστανται σταθερά από προμηθευτές από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία, καθώς και από ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ όπως η Σερβία, δήλωσε ο Ντάνκβερτ.

«Τώρα στα καταστήματά μας μπορεί κανείς να βρεί τυρί από την Ουρουγουάη και την Παραγουάη, γαλακτοκομικά προϊόντα από τη Χιλή, ενώ σειρά αφρικανικών χωρών, κυρίως η Τυνησία και το Μαρόκο, έχουν αυξήσει τις παραδόσεις στρειδιών» δήλωσε.