Επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τα «ψάρια κλόουν»;

Επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τα «ψάρια κλόουν»;

Οπως διαπιστώνεται τα πανέμορφα ψαράκια που είναι γνωστά ως «ψάρια κλόουν» και έγιναν διάσημα μέσα από την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ψάχνοντας τον Νέμο», είναι από τα ελάχιστα είδη που δείχνουν ικανά να προσαρμοστούν στις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη.

Πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι πολλά είδη ψαριών εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων είτε δεν αντέχουν και κινδυνεύουν με εξαφάνιση είτε μεταναστεύουν σε ψυχρότερα νερά για να επιβιώσουν.

Υπάρχουν όμως και ορισμένα που καταφέρνουν να προσαρμοστούν όπως κάποια τροπικά είδη ψαριών τα οποία ανακάλυψε πριν από τρία χρόνια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου James Cook στην Αυστραλία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ψάρια αυτά κατάφεραν πολύ σύντομα να προσαρμοστούν στα νέα κλιματικά δεδομένα καταφέρνοντας να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν αναλόγως συγκεκριμένα γονίδια. Πρόκειται για μια διαδικασία που ονομάζεται επιγενετική προσαρμογή.

Τώρα ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνει πραγματοποίησαν σειρά πειραμάτων που έδειξαν ότι τα ψάρια κλόουν όχι μόνο μπορούν να αντέξουν σε πιο υψηλές θερμοκρασίες υδάτων από αυτές που ζουν σήμερα αλλά προσαρμόζονται με πολύ ευνοϊκό για αυτά τρόπο. Οπως διαπιστώθηκε τα ψάρια κλόουν σε πιο θερμά νερά από εκείνα που κανονικά ζουν αυτά τα ψάρια αυξάνουν το μέγεθος τους και είναι πιο υγιή από τα υπόλοιπα. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τους ερευνητές ότι τα ψάρια κλόουν θα είναι από τα εκείνα τα είδη που θα ακμάσουν στους ολοένα και πιο θερμούς ωκεανούς του κοντινού μέλλοντος. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Experimental Marine Biology and Ecology».

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ