Επισήμανση τροφίμων: Βέτο από Ελλάδα, Ιταλία και Τσεχία στο σύστημα Nutri-Score

Επισήμανση τροφίμων: Βέτο από Ελλάδα, Ιταλία και Τσεχία στο σύστημα Nutri-Score

Βέτο στην υιοθέτηση συστήματος της εμπρόσθιας επισήμανσης των τροφίμων που ως κύριο του άξονα θα είχε τον χαρακτηρισμό του τροφίμου σε σχέση με τα διατροφικά του χαρακτηριστικά, άσκησαν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τσεχία στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

«Εάν δεν προσέξουμε την μεθοδολογία του συστήματος αυτού υπάρχει ο κίνδυνος η diet coke να χαρακτηρίζεται πράσινη από πλευράς διατροφικής αξίας και το ελαιόλαδο κόκκινο» αναφέρει σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδης προειδοποιώντας για τον κίνδυνο το σύστημα αυτό να είναι διαστρεβλωτικό της πραγματικής διατροφικής αξίας του τροφίμου και να οδηγεί σε παραπλάνηση του καταναλωτή. Σύμφωνα με τον ίδιο η επισήμανση των τροφίμων θα πρέπει να προσδιορίζει τη χώρα και τον τόπο παραγωγής του τροφίμου και ζήτησε να εξαιρεθούν από μία τέτοια επισήμανση τρόφιμα με μοναδικό συστατικό καθώς και προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (Π.Ο.Π).

Επειδή η συγκεκριμένη θέση δεν είχε υιοθετηθεί στο σχέδιο συμπερασμάτων της γερμανικής προεδρίας, το σύστημα αυτό, το οποίο παρέπεμπε στο σύστημα Nutri-Score, καταψηφίστηκε από τις τρεις χώρες με αποτέλεσμα να μην υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών.

Η βαθμολογία Nutri, επίσης γνωστή ως ετικέτα διατροφής 5 χρωμάτων, είναι μια ετικέτα διατροφής που επιλέχθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2017 για προβολή σε προϊόντα διατροφής.