Επιθεώρηση Ρώσων σε ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης

Επιθεώρηση Ρώσων σε ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης

Εντός του Απριλίου, επιθεωρητές της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικής και Κτηνιατρικής Επίβλεψης της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Rosselkhoznadzor) θα επιθεωρήσουν ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης, οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξάγουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Αφορά ιχθυοκαλλιέργειες, εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών και τυροκομικών ειδών και κρεατοσκευασμάτων.

Οι ρώσοι επιθεωρητές εκτός από την επιθεώρηση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, θα προχωρήσουν σε ελέγχους και των ελληνικών κτηνιατρικών αρχών.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η διενέργεια της επιθεώρησης δεν συνεπάγεται τη δυνατότητα άμεσης εξαγωγής προϊόντων. Οι εξαγωγές θα ξεκινήσουν εφόσον εκλείψουν όλοι οι περιοριστικοί παράγοντες (π.χ. εμπάργκο).

Οι επιχειρήσεις που είναι ήδη εγγεγραμμένες στον κατάλογο της Rosselkhoznadzor, καθώς και εκείνες που περιλαμβάνονται σε σχετική λίστα του υπουργείου, δεν απαιτείται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες, προκειμένου να ενταχθούν στον επικαιροποιημένο κατάλογο υποβάλλοντας αίτηση που θα περιέχει τα παρακάτω:

  • Στοιχεία της εταιρείας (επωνυμία, κωδικός έγκρισης, διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας) και τα προϊόντα που επιθυμεί να εξάγει.
  • Δέσμευση της εταιρείας ότι η παραγωγική διαδικασία των προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή στην ΤΕ προσαρμόστηκε κατάλληλα και συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΤΕ και έχουν διενεργηθεί οι σχετικοί αυτοέλεγχοι.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της τελωνιακής ένωσης στον ιστότοπο του υπουργείου εδώ.

Η ακριβής ημερομηνία διενέργειας της επικείμενης επιθεώρησης καθώς και οι επιχειρήσεις που θα επιθεωρηθούν θα γνωστοποιηθούν από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.