Επιτήδειοι έμποροι και αγρότες πλήττουν τη φήμη ελληνικών προϊόντων

Επιτήδειοι έμποροι και αγρότες πλήττουν τη φήμη ελληνικών προϊόντων

Δε μας φτάνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας των πολιτικών αντιποίνων μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. υπάρχουν και κάποιοι- πάντα υπήρχαν – που υπονομεύουν τις εξαγωγικές προσπάθειες των σωστών παραγωγών.

Όπως χαρακτηριστικά  αναφέρει ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS κ.  Πολυχρονάκης , «ενώ μετρούμε τις επιπτώσεις του εμπάργκο της Ρωσίας στα φρούτα και λαχανικά και αναζητούμε λύσεις για την διάθεση της αυξημένης αναμενόμενης παραγωγής ακτινιδίων, κάποιοι επιτήδειοι «έμποροι ημεδαποί και αλλοδαποί αλλά και αγρότες » συγκομίζουν και διακινούν στην εγχώρια και την διεθνή αγορά ελληνικά ακτινίδια χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές τόσο ως προς τους δείκτες ωρίμανσης (ξυνά) όσο και τις προδιαγραφές εμπορίας (μη τυποποίησή), με συνέπεια αυτοί μεν να κάνουν μια «αρπαχτή» αδιαφορώντας αν υπονομεύεται η εξαγωγική προσπάθεια και αν κινδυνεύει να πληγεί η φήμη των προϊόντων μας σε καταναλωτικές αγορές που αργότερα θα πιεσθούν από υπερπροσφορά ποσοτήτων που μέχρι σήμερα κατευθύνονταν στην αγορά της Ρωσίας. Είναι προφανής ο κίνδυνος να μείνει αδιάθετη η φετεινή παραγωγή.»

Κάθε χρόνο, ποσότητες ακτινιδίων (όπως και άλλων φρούτων) διακινούνται προς τις βαλκανικές χώρες της ΕΕ, από αλλοδαπούς κυρίως εμπόρους, πχ, από Βουλγαρία, που φορτώνουν τα φρούτα κατευθείαν απ’ το χωράφι ατυποποίητα. Οι ελεγκτικές κρατικές αρχές (ποιοτικού & φυτουγειονομικού ελέγχου αλλά και φορολογικές ) οφείλουν να εφαρμόσουν με κάθε αυστηρότατη τη Κοινοτική και Ελληνική Νομοθεσία.