Επιβολή φόρου σε αγροτικές επιδοτήσεις

Επιβολή φόρου σε αγροτικές επιδοτήσεις

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους αγρότες η εξαγγελία της κυβέρνησης ότι θα φορολογηθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις άνω των 12.000 ευρώ. Οπως τονίζουν, η κυβέρνηση έως και προχθές δεσμευόταν διά στόματος αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ότι δεν θα υπάρξει καμία φορολόγηση για αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις.

Ωστόσο, χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, απαντώντας στη βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου αποκάλυψε ότι με τροπολογία που θα είναι έτοιμη έως το τέλος της εβδομάδας, δεν θα φορολογούνται οι αποζημιώσεις αλλά θα φορολογούνται οι αγροτικές επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ.

«Θεσπίζεται το αφορολόγητο των αποζημιώσεων χωρίς πλαφόν. Ως προς τις επιδοτήσεις θα είναι αφορολόγητες έως τις 12.000, σε όλους τους αγρότες. Αυτό καλύπτει πάνω από το 90% των δικαιούχων των επιδοτήσεων, δηλαδή πρακτικά οι επιδοτήσεις θα είναι αφορολόγητες για το σύνολο της μικρής και μεσαίας αγροτιάς» τόνισε η κ. Βαλαβάνη.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Σερρών, Γιάννης Παναγής, εξηγεί ότι τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τα οποία πολύ μικρό ποσοστό αγροτών τελικά θα φορολογηθεί, δεν είναι σωστά. Αφορούν μόνο τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών, ενώ θα φορολογηθεί το σύνολο των αγροτικών ενισχύσεων που λαμβάνει ένας αγρότης και από αγροτικά προγράμματα, επισημαίνει. Ο κ. Παναγής ανέφερε ότι «πρέπει να φορολογηθούν τα έσοδα από την αγροτική παραγωγή και όχι οι ενισχύσεις που δίνονται για να είναι βιώσιμη μια καλλιέργεια» και προσέθεσε ότι οι αγρότες είναι ήδη προετοιμασμένοι για κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα.