Έρευνα αγοράς για τη φέτα στη Γερμανία

  • Η Γερμανία είναι με διαφορά η σημαντικότερη χώρα προορισμού των εξαγωγών φέτας.
  • Η αξία των εξαγωγών φέτας προς τη Γερμανία αυξάνεται συνεχώς στο χρονικό διάστημα 2007-2012 και πλησίασε το 2012 τα 70 εκ. €
  • Οι πωλήσεις τυροκομικών προϊόντων στη γερμανική αγορά σημείωσαν αύξηση το 2012, και σε αξία και σε ποσότητα.
  • Οι πωλήσεις λευκών τυριών άλμης σημείωσαν αύξηση το 2012, και σε αξία και σε ποσότητα, μεγαλύτερη από ότι για το σύνολο της κατηγορίας των τυροκομικών.
  • Η λιανική τιμή πώλησης της φέτας ξεκινά από τα 8,45 € / kg στα discounters και κυμαίνεται μεταξύ 11,20 -13,30 € / kg στις αλυσίδες supermarket.

Εξαγωγές φέτας προς τη Γερμανία

Η γερμανική αγορά είναι με διαφορά η σημαντικότερη αγορά προς την οποία κατευθύνονται οι εξαγωγές φέτας. Σε όρους αξίας, η γερμανική αγορά απορροφά καθ’όλο το διάστημα της τελευταίας εξαετίας 2007-2012, σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών φέτας, ενώ σε όρους ποσότητας, το μερίδιο της γερμανικής αγοράς ανάμεσα στις χώρες προορισμού των εξαγωγών φέτας είναι ελαφρώς υψηλότερο – περίπου 36% το 2012.

Συγκεκριμένα, το 2012 οι εξαγωγές φέτας προς τη Γερμανία ξεπέρασαν τους 12 χιλιάδες τόννους, επί συνόλου περίπου 35 χιλιάδων τόννων εξαγωγών φέτας. Σε όρους αξίας, οι εξαγωγές φέτας προς Γερμανία πλησίασαν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, επί συνολικής αξίας εξαγωγών 202 εκ. €.

Η πορεία των εξαγωγών φέτας προς τη Γερμανία έχει παρουσιάσει διακυμάνσεις στο διάστημα 2007-2012 σε ότι αφορά την εξαγόμενη ποσότητα, ενώ σε όρους αξίας ήταν ανοδική σε όλο το χρονικό αυτό διάστημα. Συνολικά στο διάστημα 2007-2012, η αξία των εξαγωγών φέτας αυξήθηκε κατά 63%, από τα 42,5 εκ. € στα σχεδόν 70 εκ. € το 2012.

Η μέση τιμή των εξαγωγών φέτας προς τη Γερμανία διαμορφώθηκε έτσι το 2012 σε 5,58 €/kg περίπου, χαμηλότερα από τη μέση τιμή επί του συνόλου των εξαγωγών (5,83 €/kg). Σε σχέση με τις άλλες τέσσερις βασικές χώρες προορισμού των εξαγωγών φέτας, Βρετανία, Ιταλία, Σουηδία και ΗΠΑ, η μέση τιμή των εξαγωγών φέτας προς τη Γερμανία παραμένει η χαμηλότερη. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι η αγορά όπου παρατηρείται η σαφέστερη ανοδική τάση σε ότι αφορά τη μέση τιμή των εξαγωγών.

Πωλήσεις – Κανάλια διανομής

Ο κύκλος εργασιών στην κατηγορία των τυροκομικών ανήλθε το 2012 σε 6,8 δις €, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,5% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Σε όρους ποσότητας, οι πωλήσεις τυροκομικών έφτασαν το 2012 τους 962 χιλ. τόννους, αυξανόμενες κατά 1,9% έναντι της προηγούμενης χρονιάς, με βάση τα στοιχεία της Nielsen.

Η κατηγορία των λευκών τυριών άλμης είναι μια από τις ισχυρότερα ανοδικά κινούμενες κατηγορίες τυροκομικών.

Το μερίδιο των discounters στις πωλήσεις τυροκομικών προϊόντων ανέρχεται, με βάση τα στοιχεία της Nielsen σε 60%. Εξαιτίας της πρωτοκαθεδρίας των discounters στη γερμανική αγορά, αλλά και της μεγάλης διάδοσης των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και στις αλυσίδες supermarkets/hypermarkets, το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στην κατηγορία φέτα και άλλα λευκά τυριά άλμης υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 60%. Σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες τυροκομικών προϊόντων το ποσοστό αυτό παραμένει σχετικά χαμηλό: για την κατηγορία «Σκληρό και ημίσκληρο τυρί» το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας φτάνει το 81%, για το τριμμένο τυρί το 87%, ενώ για τη μοτσαρέλα το 75%. Ως κυρίαρχη μάρκα στην κατηγορία «λευκά τυριά άλμης» αναφέρεται, με βάση τα στοιχεία της Nielsen, η μάρκα Patros με μερίδιο αγοράς 17% (σε όρους αξίας).

Η τμηματοποίηση της αγοράς και η τιμολογιακή τοποθέτηση των προϊόντων (με αναφορά στην συσκευασία λιανικής των 200 gr, που είναι η πλέον διαδεδομένη) έχει ως εξής:

  • τα λευκά τυριά άλμης από αγελαδινό γάλα τιμολογούνται από 3,95 € / kg (στα discounters) έως περίπου 8,95 – 10,95 € / kg για την κυρίαρχη μάρκα Patros Natur
  • τα λευκά τυριά άλμης από πρόβειο γάλα τιμολογούνται στα supermarket περίπου στα 9,45 € – 9,95 € / kg για τα τυριά προέλευσης Βουλγαρίας έως 11,45-11,95 € / kg για την κυρίαρχη μάρκα Salakis
  • η φέτα διατίθεται στα discounters Aldi, Lidl, Netto και Penny στην τιμή των 8,45 € / kg. Στα supermarket η τιμή της φέτας κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 11,20 -13,30 € / kg. Έτσι, στα περισσότερα σημεία πώλησης η λιανική τιμή της φέτας δεν ξεπερνά την τιμή του ανταγωνιστικού προϊόντος της Lactalis, με το σήμα Salakis. Η υψηλότερη τιμή φέτας στα καταστήματα της περιοχής μας ανέρχεται σε 18,95 €/kg.
  • η τιμή για τη βιολογική φέτα ξεκινά από τα 13,30 €/kg στα καταστήματα supermarket και φθάνει έως τα 21 € / kg για τη βιολογική φέτα που πωλείται σε supermarket βιολογικών. Αντίστοιχα υψηλές τιμές, περί τα 21 €/kg, επιτυγχάνουν και άλλα, ανταγωνιστικά προϊόντα, βιολογικής παραγωγής από αιγοπρόβειο γάλα.

Απόσπασμα από μελέτη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας-Γραφείο ΟΕΥ