Έρευνα για τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων

Έρευνα για τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων πραγματοποίησε έρευνα με τη συμπλήρωση 100 ερωτηματολογίων για τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων με τη μέθοδο της συνέντευξης από παραγωγούς των περιοχών των Δήμων: Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Βόλου, Ζαγοράς– Μουρεσίου, και Ν. Πηλίου τους μήνες Ιανουάριο & Φεβρουάριο του έτους 2015.

Τα αποτελέσματα της στατιστικής επεξεργασίας των στοιχείων δείχνουν ότι δεν γίνεται ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

αβγδεΣυμπεράσματα

Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία, οι περισσότεροι χρήστες κυμαίνονται ηλικιακά μεταξύ 41 έως 50 χρονών. Είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, απόφοιτοι Λυκείου χωρίς να έχουν καταρτιστεί σχετικά με τα γεωργικά φάρμακα και χωρίς να έχουν πιστοποιηθεί σε κάποιο πρότυπο ολοκληρωμένης γεωργίας.

Για την εφαρμογή των γεωργικών φαρμάκων, οι περισσότεροι λαμβάνουν την απόφαση για χρήση γεωργικού φαρμάκου διαβάζοντας τις γεωργικές προειδοποιήσεις. Αποθηκεύουν τα γεωργικά φάρμακα σε αποθήκη με τα υπόλοιπα γεωργικά τους είδη, ενώ δεν έχουν χρησιμοποιήσει ούτε έχουν δει παράνομα γεωργικά φάρμακα. Διαβάζουν και λαμβάνουν υπόψη τις ετικέτες των γεωργικών φαρμάκων και βρίσκουν την κατάλληλη δόση του γεωργικού φαρμάκου από την ετικέτα, ακολουθούν τη συνιστώμενη δόση επί της ετικέτας, τηρούν το χρόνο αναμονής μεταξύ της τελευταίας  εφαρμογής και της συγκομιδής, χωρίς να χρησιμοποιούν το γεωργικό φάρμακο σε καλλιέργεια μη αναφερόμενη στην ετικέτα.

Όσον αφορά την ασφάλεια των χρηστών, η πλειοψηφία απάντησε ότι φορούν μέσα ατομικής προστασίας, μάσκα, πριν ετοιμάσουν το ψεκαστικό υγρό. Επίσης δηλώνουν ότι δεν έχουν νιώσει κάποια παρενέργεια από την χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

Σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, το ψεκαστικό υγρό που περισσεύει αποθηκεύεται στο βυτίο για το μέλλον, η απόρριψη των κενών συσκευασιών γίνεται σε κάδο απορριμμάτων χωρίς ξέπλυμα, το ψεκαστικό μηχάνημα δεν πλένεται μετά τον ψεκασμό και τηρούνται οι ενδείξεις του γεωργικού φαρμάκου για τις μέλισσες και το περιβάλλον.

Τέλος, σχετικά με τη βελτίωση του συστήματος, σε ερώτημα σχετικά με την επάρκεια των ελέγχων στα γεωργικά φάρμακα οι περισσότεροι απάντησαν ότι οι έλεγχοι είναι επαρκείς, ενώ σαν πρώτη προτεραιότητα θεωρείται το πρόγραμμα κατάρτισης αγροτών.

Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι δεν γίνεται ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων.