Ευλογιά και καταρροϊκός πυρετός αφανίζουν ολόκληρα κοπάδια

Ευλογιά και καταρροϊκός πυρετός αφανίζουν ολόκληρα κοπάδια

Σε 14.000 ανέρχονται τα γιδοπρόβατα που θανατώθηκαν τον τελευταίο μήνα στις Φέρρες από ευλογιά, ενώ λόγω καταρροϊκού πυρετού καθημερινά πεθαίνουν πάνω από 70 ζώα”, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοτικός σύμβουλος Τοπείρου και πρόεδρος των προβατοτρόφων της Ξάνθης, Σάκης Λουκμακιάς, προσθέτοντας, ότι τον τελευταίο χρόνο συνολικά αποτεφρώθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 70.000 ζώα (40.000 πρόβατα από ευλογιά και 30.000 λόγω καταρροϊκού).

Στις Φέρρες οι κτηνοτρόφοι πλέον διακωμωδούν την τραγωδία που ζουν, λέγοντας ότι θα στήσουν ένα άγαλμα προβάτου στην κεντρική πλατεία”, τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι οι κτηνοτρόφοι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης βρίσκονται σε απόγνωση, αφού “ενώ είχε παρατηρηθεί ύφεση, ξαφνικά το τελευταίο διάστημα καταρροϊκός και ευλογιά βρίσκονται σε έξαρση”.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις “περιουσίες” των κτηνοτρόφων, ο κ. Λουκμακιάς χαρακτήρισε ημίμετρα τις κινήσεις που γίνονται από πλευράς πολιτείας, τονίζοντας δε πως “αν περιμένουμε από τον καιρό να δώσει λύση, τότε μάλλον θα θρηνήσουμε πολλά περισσότερα θύματα και περιουσίες”.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πιερία, όπου μπορεί ευλογιά και καταρροϊκός να μην έχουν αφανίσει ολόκληρα κοπάδια, αλλά οι κτηνοτρόφοι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι. “Ο κανονισμός βάσει του οποίου πρέπει να θανατώνεται ολόκληρο το κοπάδι εάν βρεθεί κάποιο άρρωστο ζώο με ευλογιά είναι παρανοϊκός”, επεσήμανε ο κτηνοτρόφος Γιάννης Σκούφας, προσθέτοντας: “ας κάνουμε καραντίνες και εμβόλια”.

Οι απώλειες και οι εστίες βάσει στοιχείων του ΥΠΑΑΤ

Σε χιλιάδες ανέρχονται τα γιδοπρόβατα που θανατώθηκαν λόγω ευλογιάς, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία που εξασφάλισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Διεύθυνση Υγείας Ζώων (τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως υπογραμμίζει το ΥΠΑΑΤ, η χώρα μας ήταν ελεύθερη ευλογιάς του προβάτου από το 2007, οπότε και είχε παρουσιαστεί στο Μανταμάδο της Λέσβου και επανήλθε το 2013 στον Έβρο, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία (χώρα όπου το νόσημα ενδημεί).

Βάσει των επίσημων στοιχείων από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι και τον Απρίλιο του 2014, οι συνολικά επιβεβαιωμένες εστίες ανέρχονταν σε 91, με τον αριθμό των ευαίσθητων προβάτων να φθάνει σε 20.510 και των αιγών 1.294. Ειδικότερα, στο αναφερόμενο διάστημα στον Β. Έβρο επιβεβαιώθηκαν 30 εστίες, με 3.907 συνολικά ευαίσθητα πρόβατα και 325 αίγες και ακολούθησαν, Ν. Έβρος 14 εστίες, 3.955 πρόβατα και 136 αίγες, Θεσσαλονίκη, 13 εστίες, 2.514 πρόβατα και 125 αίγες, Ξάνθη, 17 εστίες, 5.998 πρόβατα και 327 αίγες, Λέσβος δύο εστίες, 329 πρόβατα, Ροδόπη 11 εστίες, 2911 πρόβατα και 186 αίγες και Πιερία τέσσερις εστίες, 896 πρόβατα και 195 αίγες.

Και ενώ η ευλογιά φαινόταν ότι είχε “καταλαγιάσει”, στα μέσα Ιουνίου 2014 εμφανίστηκε πάλι νέα εστία του νοσήματος στην περιοχή του Νότιου Έβρου σε περιοχή εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης των προηγούμενων εστιών, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία (περίπου 1,5 χλμ) “σχεδόν πέντε μήνες μετά την εκκαθάριση της τελευταίας εστίας”, όπως αναφέρεται στα επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ. Έκτοτε, παρά τις προσπάθειες των τοπικών κτηνιατρικών αρχών, από τα μέσα Ιουνίου, μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου, εκδηλώθηκε ένας σημαντικός αριθμός εστιών του νοσήματος μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες στο Νότιο Έβρο ανέρχονται σε 74 και ο αριθμός για αυτές που εκκρεμεί εργαστηριακή επιβεβαίωση (κλινική διάγνωση-μέτρα ελέγχου λόγω κλινικής υποψίας ή και υπό διερεύνηση), φθάνει σε 24 τουλάχιστον. Στο πλαίσιο αυτό, τα συνολικά θανατωθέντα ζώα στις εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες (2ος κύκλος επιζωοτίας Ιούνιος-12 Σεπτέμβριος 2014), είναι 11.715 πρόβατα και 864 αίγες.

Η ευλογιά στα ζώα δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο

Ως ένα ιογενές γενικευμένο νόσημα των πρόβατων και των αιγών που χαρακτηρίζεται από πυρετό, εμφάνιση βλατίδων και φυσαλίδων στο δέρμα, καθώς και νεκρώσεων στον αναπνευστικό και πεπτικό βλεννογόνο με συχνό αποτέλεσμα τον θάνατο εξαιτίας επιπλοκών, χαρακτήρισε την ευλογιά ο αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Σπύρος Κρήτας. Όπως σημείωσε η ευλογιά εμφανίζει μεγάλη μεταδοτικότητα, υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα (ως 100%).

Η μετάδοση γίνεται κυρίως με άμεση επαφή, με αερολύματα που περιέχουν τον ιό ή σκόνη από αποξηραμένες εφελκίδες, ή άλλους μολυσμένους ιστούς ή εκκρίματα, ενώ μπορεί επίσης να γίνει έμμεσα με μολυσμένα εργαλεία, οχήματα ή προϊόντα (σκουπίδια,  ζωοτροφές κ.α.), από έντομα (μηχανικοί φορείς).

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κρήτας ο άνθρωπος δεν προσβάλλεται από τη νόσο, ούτε ο ιός παραμένει στα γαλακτοκομικά προϊόντα ή το κρέας προσβεβλημένων ζώων.

Θεραπεία (δηλ. ειδικά αντιικά φάρμακα) δεν υπάρχει, όμως μπορεί να χορηγούνται αντιβιοτικά για την καταπολέμηση βακτηριακών επιπλοκών.

Επί ποδός ενόψει του Κουρμπάν Μπαϊράμ αρχές Οκτωβρίου

Την προσοχή των μουσουλμάνων και όλων των εμπλεκομένων ενόψει της θρησκευτικής γιορτής Κουρμπάν Μπαϊράμ, στις αρχές Οκτωβρίου 2014, εφιστά λόγω ευλογιάς και καταρροϊκού η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, υπογραμμίζοντας ότι οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Υπογραμμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αναφερόμενης γιορτής,σφάζεται μεγάλος αριθμός βοοειδών και αιγοπροβάτων, ακόμα και εκτός σφαγείων και χωρίς τα ζώα να ελέγχονται από κτηνιάτρους