Ευρωκοινοβούλιο: Υπέρ των κανόνων για την προστασία των παραγωγών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Ευρωκοινοβούλιο: Υπέρ των κανόνων για την προστασία των παραγωγών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε σήμερα το πράσινο φως στους νέους κανόνες της Επιτροπής που θα εξασφαλίζουν την προστασία των Ευρωπαίων αγροτών καθώς και των προμηθευτών μικρής και μεσαίας κλίμακας έναντι αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Οι κανόνες υιοθετήθηκαν με 589 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 9 αποχές.

Οι μικρότερες επιχειρήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών, είναι ευάλωτες σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που ασκούνται από εταίρους τους στην αλυσίδα. Αυτές οι επιχειρήσεις συχνά δεν διαθέτουν διαπραγματευτική ισχύ και εναλλακτικές λύσεις ώστε να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές.

Οι νέοι κανόνες θα καλύπτουν εμπόρους λιανικής, μεταποιητές τροφίμων, εμπόρους χονδρικής, συνεταιρισμούς ή οργανώσεις παραγωγών, ή μεμονωμένους παραγωγούς που θα εμπλέκονται σε οποιαδήποτε από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που διαπιστώνονται.

Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που πρόκειται να απαγορευτούν είναι οι εκπρόθεσμες πληρωμές όσον αφορά ευπαθή προϊόντα, οι ακυρώσεις παραγγελιών την τελευταία στιγμή, οι μονομερείς ή αναδρομικές αλλαγές σε συμβάσεις και ο εξαναγκασμός του προμηθευτή να πληρώνει για χαλασμένα προϊόντα.

Άλλες πρακτικές θα επιτρέπονται μόνο εάν υπόκεινται σε σαφή και ακριβή εκ των προτέρων συμφωνία μεταξύ των μερών: ο αγοραστής επιστρέφει απούλητα τρόφιμα στον προμηθευτή· ο αγοραστής χρεώνει κάποιο ποσό στον προμηθευτή προκειμένου να εξασφαλίσει ή να διατηρήσει μια συμφωνία προμήθειας τροφίμων· ο προμηθευτής πληρώνει για την προώθηση ή το μάρκετινγκ των τροφίμων που πωλούνται από τον αγοραστή.

Τα κράτη μέλη αναμένεται τώρα να εγκρίνουν τυπικά τους νέους κανόνες προτού τεθούν σε ισχύ.