Οι ευρωβουλευτές στη μάχη για το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών

Οι ευρωβουλευτές στη μάχη για το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών

H Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, κατόπιν εντολής του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη, απεστάλη κείμενο σημείων παρέμβασης προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές προκειμένου να αναδείξουν περαιτέρω το θέμα των Ελλήνων παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών.

Στο κείμενο αυτό αναφέρεται ότι η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία δυσχέραινε τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, πριν την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο, και είχε προκαλέσει σημαντική πτώση των τιμών και μεγάλες απώλειες στο εισόδημα των παραγωγών.

Παράλληλα, σε επικοινωνία που είχε ο Υπουργός με επικεφαλής Ελλήνων ευρωβουλευτών τους υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

  • την αδυναμία προσέγγισης της Νότιας Ρωσίας μέσω Ουκρανίας, που αύξησε το κόστος μεταφοράς, αλλά και γενικότερα την αρνητική ψυχολογία στην αγορά λόγω των εμποδίων στις εξαγωγές, καθώς συμπίεσαν τις τιμές παραγωγού στα 15 έως 20 λεπτά το κιλό φέτος, από 50, 60 έως και 80 λεπτά το κιλό τα προηγούμενα χρόνια.
  • την ανάγκη αναζήτησης τρόπων για άμεση αντιστάθμιση του εισοδήματος των γεωργών, τόσο με την ενεργοποίηση του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων όσο και με την αξιοποίηση κονδυλίων πέραν του προϋπολογισμού της ΚΑΠ.
  • ότι τα έκτακτα μέτρα για τα ροδάκινα, που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή, δεν βοήθησαν ούτε βελτίωσαν την κατάσταση για τους Έλληνες παραγωγούς, ως προς την τιμή, αφού η διάθεση της παραγωγής είχε προηγηθεί σε ποσοστό άνω του 75 % πριν από την εξαγγελία των Ρωσικών απαγορεύσεων και την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων που έλαβε η Επιτροπή.